Waar is cabaretier Yora Rienstra nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is cabaretier Yora Rienstra nu mee bezig?

Beeld RV

'Ik ben bezig met een nieuw cabaretprogramma. Ik zit nog in de schrijffase. Ik heb vanaf april alles wat er in mij opkwam genoteerd in mijn telefoon. Dat kan gaan om iets wat me opviel of dingen die me te binnenschoten, zoals een melodie of de eerste zin voor een liedje. Al die flarden en ideeën ben ik sinds de zomer gaan uitwerken en dat doe ik nu nog steeds. Het schrijven doe ik niet thuis, want daar heb ik veel te veel afleiding; dan ga ik opruimen, de afwas doen en bovendien zijn mijn kinderen daar.

'Try-outs doe ik zo nu en dan, maar op dit moment nog niet langer dan een halfuurtje. In december stond ik bijvoorbeeld in Theater Bellevue. Het begin was erg lastig, maar halverwege begon ik me rustig te voelen. Het is funest je dan te laten afleiden door de gedachte 'ik wil hier weg'. Dat moet je omzetten in 'ik blijf gewoon achter de show staan die ik wil uitproberen, want het is toch nog geen première'. Vanaf half maart begin ik met avondvullende try-outs.

Rambam

'Een van de thema's in mijn voorstelling is de vraag wat 'normaal zijn' is. Steeds vaker hoor je in het nieuws over 'verwarde' personen. Dan lees je bijvoorbeeld 'verwarde vrouw zet huisraad op straat'. Dan denk ik: hoezo verward? Waarschijnlijk heeft ze gewoon ruzie gehad. Mijn vriendin kan ook een pot mayonaise naar haar hoofd verwachten als ik boos op haar ben, maar ben ik dan verward? Er ligt tegenwoordig een vergrootglas op hoe je je gedraagt en op wat allemaal wel en niet kan. Wat normaal is, wordt steeds meer ingedamd. Het normale leven wordt heel interessant gemaakt omdat er geen gekke dingen meer mogen gebeuren. Dat zie je ook bij de jonge YouTube-generatie, die massaal naar vlogs kijkt waar het normale wordt uitvergroot en verheerlijkt: 'we gaan vandaag een ei bakken, wauw wat vet', dat soort vlogs. Dat krijg je als Purno de Purno niet meer op televisie is.

'Naast mijn theaterwerk zit ik op dit moment midden in het maken van een nieuw seizoen van programma Rambam van BNN-Vara, dat vanaf 11 januari weer op tv is. In Rambam leggen we misstanden op ludieke wijze bloot. Het is altijd een spannend programma om te maken, omdat we vaak undercover gaan en dan moet je hopen dat het goed gaat. Maar het is leuk om te doen. We maken het met zijn allen en we brengen echt belangrijke dingen aan het licht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden