Waar is acteur Guy Clemens (35) nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Deze week: acteur Guy Clemens (35).

Lotte Wijbrands
null Beeld Rob de Jong
Beeld Rob de Jong

'Voor de zomer ben ik bezig geweest met de televisieserie De Maatschap, geïnspireerd op de familie Moszkowicz, waarin ik een van de zonen speel. Hij gaat vrijdag 23 september in première op het Nederlands Filmfestival. En in november komt er een serie op tv, De Zaak Menten, over Pieter Menten. Ik speel de journalist Hans Knoop.

'Verder heb ik net op het theaterfestival gespeeld en ik heb gefilmd voor de speelfilm Dorst, naar het boek van Esther Gerritsen. Dat was ontzettend leuk. Nu ben ik bezig met De 12 van Oldenheim. Het gaat over een dorp waaruit opeens iemand verdwijnt, ik speel een van de inwoners. De serie is gemaakt voor Videoland en komt daarna op RTL.

'Teksten leren doe ik soms in stilte en soms met muziek. Als ik muziek luister, zet ik Simeon ten Holt op, de Nederlandse componist die in 2012 overleed. Het is klassieke muziek met steeds repeterende motieven, het gaat maar door, dan kom ik echt in een concentratiemodus. Ik leer in blokjes van twintig minuten en doe dan tien minuten niks. Ik probeer zo snel mogelijk het script weg te leggen en het uit mijn hoofd te doen. Vervolgens blijft de tekst terugkomen, als ik loop, op de trap. Maar niet op de fiets.

'Ik probeer veel te fietsen op het moment. Ik ben een fanatiek wielrenner, gewoon als liefhebber, hoor. Maar ik probeer wel vier dagen per week op de racefiets te zitten. Ik denk dan niet aan mijn werk, maak mijn hoofd helemaal leeg. Ik kán ook geen teksten oefenen, want ik ben buiten adem.

'Het voelt een beetje gek dat ik nu even geen theater doe. Vaak dubbel ik, dan heb ik film én theater. Nu sta ik pas vanaf januari weer op de planken, in Hedda Gabler bij Theater Utrecht. Het is relatief rustig. Als ik moet filmen, kan ik daar ook helemaal mee bezig zijn. Ik geniet er enorm van. Even één ding tegelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden