100 voorwerpen van de Nederlandse popcultuurnaambordje snackbar 't Pleintje

Waar filmgeschiedenis en snackgeschiedenis in elkaar grijpen: het naambordje van snackbar ’t Pleintje

Omdat ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur een geschiedschrijving verdient: 100 voorwerpen uitgekozen,  belicht en verklaard. Een lijst die lekker langzaam groeit. Aflevering 88: Het naambord van cafetaria ’t Pleintje uit New Kids.

Het naambord van snackbar 't Pleintje. Beeld null
Het naambord van snackbar 't Pleintje.

Niemand komt aan Maaskantje! Er was een kort moment in de jaren nul van deze eeuw dat deze strijdkreet op ieders (nou ja, de schoolgaande jeugd) lippen lag, hoewel we met enige zekerheid kunnen stellen dat de meeste (niet-Brabantse) Nederlanders Maaskantje niet op de kaart kunnen aanwijzen. Er was niets fictief aan Maaskantje, de locatie van New Kids, een comedyserie en twee populaire films (New Kids Turbo en New Kids Nitro uit 2010 en 2011) over een stel lokale hangjongeren. 

Nog even over die locatie. Gemeentetechnisch is Maaskantje een dorp dat valt onder de gemeente Sint-Michielsgestel en locatietechnisch werden de meeste scenes opgenomen in buurdorp Den Dungen, maar ja, met ‘Niemand komt aan Den Dungen!’ krijg je niemand op de barricades. Dus Maaskantje verwierf - heel even - wereldfaam, iets dat onder meer tot uitdrukking kwam in de veelvuldige diefstal van het naambord van het dorp.

Wat in 2007 begon als een serie onlinesketches van Steffen Haars en Flip van der Kuil die miljoenen keren werden bekeken, groeide uit tot een verschijnsel dat met kerst 2010 meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop trok (en en passant het Nederlands record voor ‘beste openingsavond’ brak). Richard Batsbak, Rikkert Biemans, Gerrie van Boven, Barrie Butsers en Robbie Schuurmans brengen hun dagen hangend rond, afgewisseld met het laten verongelukken van auto‘s en het opblazen van dingen - en elkaar. Muzikale voorkeur: happy hardcore. Stopwoord: kut (in alle vervoegingen denkbaar). Drank: Schultenbräubier. Snack: broodje ‘bakpao’ (bapao). Dat broodje vinden we ook in de soundtrack van de film, in het nummer van The Opposites (‘Broodje warm vlees, broodje bakpao/Verrekte mongool, wat kijk je nou?’)

Die broodjes bakpao werden gekocht bij een van de centrale hangplekken in het New Kids-universum: Cafetaria ’t Pleintje, dat dus in het echt in Den Dungen staat. ’t Pleintje was ook de plek waar de New Kids hun favoriete snack kochten: de knoepert. Wat het best omschreven kan worden als ‘vlees op een stokje’ (‘da’s goei spul, kut!’, aldus de Kids). ’t Pleintje werd een plek waar fans uit de hele wereld (Nederland had dan eindelijk een echte cultfilm voortgebracht) hun New Kids-bedevaart luister konden bijzetten met het bestellen van de crizly: kip en gehakt. Op een stokje.

19 januari 2020 was de laatste dag, na 35 jaar, dat de snackbar open was. Eigenares Melissa van Hintum (‘Ik gooide hier al op mijn 7de mijn eerste snack in de frituur’) bediende zelf de grijper die door het dak ging. Er komt iets nieuws voor terug, ‘luxer en groter, mét zitplaatsen’. Online werd een pleidooi gehouden om de hele snackbar in het Openluchtmuseum te plaatsen, als cultureel erfgoed. Uiteindelijk heeft alleen het naambord de eeuwigheid gehaald.

Het naambord van ’t Pleintje is het zeldzame object waar heel even de Nederlandse filmgeschiedenis en de Nederlandse snackgeschiedenis in elkaar grijpen. In de woorden van Henk, de fictieve uitbater van de cafetaria uit Maaskantje: ‘Wie is hier nou de snackbar, gij of ik?!’

Naambord cafetaria ’t Pleintje

Jaartal 1985

Bekende snacks de knoepert, de crizly en broodje bakpao

Afgebroken 19 januari 2020

Locatie Den Dungen - dus niet Maaskantje - in gemeente Sint-Michielsgestel

100 voorwerpen

Alle voorgaande afleveringen van De geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen zijn terug te vinden op deze overzichtspagina.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden