Vuurwerk is eigenlijk overbodig bij uitbundige Bruno Mars - die steeds beter wordt

Een groot muzikaal vernieuwer kun je de 31-jarige, van Hawaii afkomstige Bruno Mars niet noemen, maar wat is het een geweldig entertainer, en eentje die ook nog eens steeds beter lijkt te worden.

Gijsbert Kamer
Bruno Mars op de EMA's in november 2016. Beeld afp
Bruno Mars op de EMA's in november 2016.Beeld afp

Vanaf de eerste tonen van Finesse - een van de acht liedjes van zijn vorig jaar verschenen derde album 24K Magic die dinsdag tijdens zijn eerste van twee uitverkochte Ziggo Dome concerten voorbijkomt - levert hij een uitbundig zang- en dansspektakel, zoals we dat eigenlijk nog maar zelden zien.

Met 'zo, en dan gaan we nu echt beginnen', zet hij, omringd door acht muzikanten en dansers, het tweede liedje in. Dit 24K Magic wordt ondersteund door knallend vuurwerk - wat hij eigenlijk helemaal niet nodig heeft.

Er zit al vuur genoeg in zijn voordracht. Wanneer hebben we dat recent nog gezien? Iemand die tegelijk geweldig kan zingen en dansen. Iemand die zich bovendien voortdurend omringd weet door een groepje exact synchroon bewegende dansers, die waar nodig ook nog even een trompet of sax tegen hun mond zetten, of hun broodheer van loepzuivere achtergrondvocalen voorzien.

In ieder geval zagen we dat niet bij Drake, The Weeknd, Justin Bieber en al die andere nieuwe popsterren. Bruno Mars heeft ook geen catwalk nodig om dichter naar het publiek te komen. Het zang- en dansspektakel houdt ook achter in de zaal alle ogen gericht op het toch vrij conventionele en eenvoudige ingerichte podium.

Bruno Mars brengt een eerbetoon aan Prince tijdens de Grammy's, begin 2017. Beeld afp
Bruno Mars brengt een eerbetoon aan Prince tijdens de Grammy's, begin 2017.Beeld afp

Hier ontpopt Mars zich gaandeweg als een kruising tussen James Brown, Michael Jackson en Prince. Hits als Perm (met spetterend koperwerk), That's What I Like (Mars als rapper) en het oorverdovend meegezongen Just The Way You Are ('When I see your faaaace') ontbreken misschien de brille van voornoemde artiesten, maar het zijn sterke popsongs waarmee Mars met zijn mannen een strakke revue opbouwen.

Het geluid is vooral midden in de zaal uitstekend, al lijkt er ook bij Mars een bandje met beats mee te lopen. Een minpuntje, want zijn band heeft zo'n vangnet helemaal niet nodig. Het mooiste moment valt precies halverwege, wanneer Mars even alleen zijn Stevie Wonder-achtige ballad Versace On The Floor zingt. Een seconde valt het stil en dan dreunt het refrein als een donderslag door de zaal.

De ontlading die dan volgt met danshits als Marry You en Grenade is groots. En natuurlijk rondt Mars zijn spectaculaire zang- en dansvoorstelling af met Uptown Funk. Een feestnummer waarin vijftig jaar jubelende dansmuziek lijkt samen te komen. Er lijkt vandaag de dag geen andere artiest denkbaar die zo'n grootse ode aan soul, funk en r&b geloofwaardiger kan brengen dan Bruno Mars.

Bruno Mars. Ziggo Dome, Amsterdam, 9 mei. (Ook 10 mei aldaar).

Meer Bruno Mars

Interview Bruno Mars: 'Muziek komt uit het hart, business uit het hoofd. Dat gaat niet samen'
Zijn nieuwe plaat klinkt als een feestje dat kan beginnen. In november 2016 sprak de Volkskrant in Parijs exclusief met entertainer Bruno Mars. (+)

24K Magic
Dit zegt Bruno Mars over zijn laatste album 24K Magic

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden