Vurige tong

'Zwijgt en doe voort'

Na het succesvolle Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Rachel Visschers Zwarte dauw ligt nu Vurige Tong in de boekwinkels. En na de beklemming van het orthodox protestantisme in de Biblebelt is het nu de beurt aan de benauwenissen van een rooms-katholieke jeugd, die de Vlaamse Ann de Craemer (30) onderhoudend en met verve van zich af schrijft.

De vertelling heeft het kleinsteedse Tielt als decor, een dorp dat zichzelf een stad waant en waarmee de schrijfster een gloedvolle haat-liefdeverhouding onderhoudt. Niet toevallig ook het Tielt van Roger Vangheluwe, de priester die van pedoseksuele handelingen wordt verdacht, en van kardinaal Godfried Danneels, die dat allemaal toedekte. De Tieltenaar beziet zoiets met een mengeling van berusting en begrip: 'Mijnheer de kardinaal, onze Godfried, had dat misbruik in de kerk niet onder de mat mogen vegen, dat is misschien wel waar, maar die mens heeft dat goed bedoeld.' Want in Tielt gelden 'zwijgt en doe voort' en 'doe maar gewoon, ge zijt al onnozel genoeg' als leefregel.

Van datzelfde Tielt, waar de nonnen op school uitmunten in subtiele pesterijen, kan De Craemer nochtans maar niet loskomen. Eenmaal van het geloof gevallen en 'op kot' in Gent, waar ze studeert, drijft heimwee haar terug naar huis. En ook Brussel, waar ze aanvankelijk werk vindt binnen de journalistiek, ontvlucht ze om, uiteindelijk definitief terug te keren in de schaduw van de vertrouwde kerktoren.

Ann de Craemer heeft met scherpe pen een amusant boek geschreven, waarin zij zichzelf noch haar familie - inclusief een heimelijk ongelovige moeder, een gelovige vader die pas op latere leeftijd afscheid neemt van het 'gezever' en een tante die tegen wil en dank het klooster ingaat - spaart. Kortom: hoe God verdween uit Tielt, maar de minderwaardigheidsgevoelens bleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden