Vurige freejazz en broeierige ballads op Journey To The Mountain Of Forever

CD (jazz) - Binker & Moses

Het album oogt als een progrock conceptplaat uit de jaren zeventig en ook de titels op de tweede plaat van het duo Binker & Moses doen eerder vermoeden dat we te maken hebben met een stel zweverige hippies dan met een sterk staaltje impro-jazz.

De Britse tenorsaxofonist Binker Golding en drummer Moses Boyd trekken op deze dubbelaar Journey To The Mountain Of Forever werkelijk alles uit de kast. De eerste helft nog met z'n tweeën. Golding blaast opgejaagd door Boyds lange coltrane-achtige solo's, maar brengt in Fete By The River ook een soort calypso-ode aan Sonny Rollins. Op de tweede cd krijgen ze hulp van onder anderen saxofonist Evan Parker en harpist Tori Handsley. Dan komt er meer kleur in het geluid en in The Valley Of The Ultrablacks ook een stevige groove.

Het dubbelalbum vergt veel van de luisteraar maar al snel word je meegesleurd door het opzwepende spel. Naarmate er meer muzikanten meedoen, klinkt alles soepeler. Van vurige freejazz via broeierige ballads naar een prikkelend duel tussen de Golding en Parker.

Binker & Moses (jazz)
Journey To The Mountain Of Forever (****)
Gearbox/NEWS