ReportageBest Kept Secret

Vrouwelijke zangers krijgen steeds meer ruimte op Best Kept Secret, maar op de openingsdag draait het om de Arctic Monkeys

Mooi beeld, bij binnenkomst op het Best Kept Secret-terrein in Hilvarenbeek: terwijl uit de kleinere tentpodia de eerste live-muziek klinkt, leunt een klein groepje mensen tegen het dranghek, ­helemaal vooraan op de grote gele zandvlakte voor hoofdpodium ‘One’, het openluchtpodium dat prachtig aan het water ligt. Het is duidelijk voor welke band ze komen: ze dragen T-shirts van de Arctic Monkeys.

 Festivalgangers op het driedaags muziekfestival Best Kept Secret. Het festival bestaat vijf jaar.  Beeld ANP
Festivalgangers op het driedaags muziekfestival Best Kept Secret. Het festival bestaat vijf jaar.Beeld ANP

Zijn ze echt van plan daar te blijven staan tot hun helden de bühne betreden? Het is half vier ’s middags. De ‘Monkeys’ spelen om half elf.

Het maakt wel meteen duidelijk om welke band het draait op de openingsdag van het jonge festival naast safaripark Beekse Bergen. Aan mooie muziek geen gebrek op deze zesde editie, maar van de grotere namen op het affiche (LCD Soundsystem, The National) zijn de Arctic Monkeys de enige met een nieuw album op zak dat ze híer voor het eerst live komen uitvoeren en vooralsnog op geen enkel ander Nederlands podium. Het is bovendien vier jaar geleden dat ze in Nederland waren.

Van de band uit Sheffield hangt veel af. 2017 was een topjaar voor Best Kept Secret met vlammende optredens van Radiohead en ­Arcade Fire. De Arctic Monkeys zullen moeten vlammen om ‘editie 2018’ daarbij in de buurt te laten komen.

Maar goed, zo ver is het nog niet. Eerst maar eens binnenlopen bij de artiesten die her en der op het nog niet al te volle terrein het spits afbijten. In ‘Five’: The Shacks, een jonge Amerikaane rock-’n-soulband. Leuk. Ze krijgen het volk aardig mee.

In ‘Three’: Bedouine, een in de VS neergestreken Syrische, die de tent helaas niet stil krijgt met haar bedeesde akoestische luisterliedjes.

In ‘Two’: Jay Som, oftewel de Californische ­Melina Duterte, die met haar band een bij vlagen lekker nineties alternative-geluid neerzet, ergens in de driehoek met Sonic Youth, Yo La Tengo en The Breeders als hoekpunten.

Zomaar drie optredens in het eerste uur van Best Kept Secret 2018, alle drie met vrouwelijke leadzang. Dat is geen toeval: ‘BKS’ sloot zich aan bij het initiatief Keychange en streeft ernaar bij 50 procent van de optredens vrouwen op het podium te hebben.

Best Kept Secret zet dit jaar een ambitieuzere stap in de goede richting dan veel andere festivals: later op de openingsdag treden Chvrches, Naaz en Sudan ­Archives nog op, om maar enkelen te noemen. Ze staan er overigens niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze goed zijn.

Wat Keychange nastreeft, laat zich niet van het ene op het andere jaar afdwingen: van ‘kleine’ artiesten kun je niet kunstmatig headliners maken. Op hoofdpodium One zijn vrouwen nog dun gezaaid (op vrijdag staan er zelfs uitsluitend mannen), maar als het goed is, gaat dat de komende jaren langzaam veranderen.

Onder de Arctic Monkeys-fans voor het hoodpodium zijn trouwens wél meisjes. Even kijken, staan ze er nog? Jazeker. Nog vierenhalf uur te gaan.

Een recensie van het optreden van Arctic Monkeys op Best Kept Secret staat zaterdagochtend op vk.nl.

Aanvulling: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Susanna Sundfør nog op zou treden, maar haar show werd afgelast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden