BoekenKort

Vrolijke, verrassend moderne columns van Henri Roorda

Wineke de Boer

En weer komt vertaler Rokus Hofstede met een obscure Franstalige schrijver uit Zwitserland die tamelijk geniaal blijkt te zijn. Na het briljante De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz (1878-1947) heeft hij een selectie gemaakt uit de ongeveer 500 columns van wiskundeleraar en columnist Henri Roorda (1870-1925). Ze zijn gebundeld onder de titel Het vrolijke pessimisme.

Roorda’s Nederlandse ouders, zijn op humanistische leest geschoeide opvoeding en zijn leven, dat hem steeds zwaarder valt, komen aan bod in het uitgebreide voorwoord van Hofstede. Tegelijkertijd verschijnt van Roorda Mijn zelfmoord, met een nawoord van Jeroen Brouwers: ‘Een vrolijker, geestiger, ironischer geschrift over de beladen materie zelfmoord is mij niet bekend’.

Vrolijk, dat zijn ook deze verrassend moderne columns. Wat een creatieve geest moet Roorda zijn geweest. En altijd heeft die schijnbare lichtheid een serieuze ondertoon. Roorda maakt zich druk over de oorlog, de almaar toenemende consumptie, hoe olie de rijkdom in de wereld bepaalt, hij heeft ideeën over het onderwijs en is een humanistische idealist tegen de klippen op. Hij kan ook heerlijk schrijven over het verschil tussen fondue en raclette.

null Beeld Boom
Beeld Boom

Henri Roorda: Het vrolijke pessimisme. Uit het Frans vertaald door Rokus Hofstede. Boom; € 20.

null Beeld Boom
Beeld Boom

Henri Roorda: Mijn zelfmoord. Uit het Frans vertaald door Rokus Hofstede. Boom; € 9,90.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden