BladVrij Nederland

Vrij Nederland kiest voor diepgang en rust, van het oude blad rest alleen nog de kruiswoordpuzzel

‘Macht’, ‘economie’, ‘klimaat’ en ‘tech’ zijn de voornaamste pijlers van VN, en BN’ers tref je gegarandeerd niet aan. Ook weleens fijn.

null Beeld

Negen mensen ontslagen, redactie volledig ontmanteld, geen dagelijks verhaal van de dag meer op vn.nl en een frequentie van tien nummers per jaar: het zijn niet de minste offers die Vrij Nederland heeft moeten brengen voor het voortbestaan. De moed wordt er desondanks in gehouden. Hoofdredacteur Ward Wijndelts doet in het openingsnummer van de 81ste jaargang vol optimisme een plechtige belofte van ‘kwaliteitsjournalistiek’.

VN heeft een rumoerig jaar achter de rug, schrijft Wijndelts. De weggestuurde redacteuren waren soms tientallen jaren in dienst. De ingreep was de enige manier om te blijven voortbestaan, aldus de hoofdredacteur. ‘De tekorten op onze begroting waren te groot.’

Zoals zoveel tijdschriften wordt Vrij Nederland voortaan gemaakt door een kleine rompredactie. Voor de verhalen worden freelancers ingeschakeld. Dat is niet per definitie beter of slechter. Wel goedkoper.

Deels noodgedwongen – de statuten staan niet toe dat VN wordt opgeheven – blijft uitgever WPG het blad steunen, met minimaal een half miljoen euro per jaar, tien jaar lang. ‘Daardoor komt er nu weer ruimte om te bouwen.’ De website heeft een ‘opfrisbeurt’ gekregen.

Van het oude Vrij Nederland rest zo ongeveer alleen nog maar de befaamde kruiswoordpuzzel van Jelmer Steenhuis. Alle columns zijn verdwenen. VN kiest voor diepgang en rust, ook visueel, en heeft geen enkel raakvlak met de populaire cultuur. Het blad is gegarandeerd BN’ervrij – ook wel eens fijn. Alles wat de oude concurrent HP/De Tijd wel is, is VN niet. En andersom.

‘Macht’, ‘economie’, ‘klimaat’ en ‘tech’ zijn de voornaamste pijlers. Kunst en cultuur ontbreken nagenoeg, interviews zijn spaarzaam. Bijzonder: de journalisten die verhalen schreven voor dit nummer, bekende zzp’ers zoals Nikki Sterkenburg, Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, worden keurig voorgesteld door de hoofdredacteur.

Ook opvallend is dat het thema wordt genoemd waar Vrij Nederland zich dit jaar op zal richten: de toenemende ongelijkheid op talloze terreinen. Met instemming citeert Wijndelts de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva.

‘Georgieva maakt zich zorgen en dat doen wij ook (…). De vraag hoe zaken worden verdeeld, is cruciaal in de zorg, het onderwijs, de woningmarkt en de economie.’

De Denker des vaderlands, Daan Roovers, zal in elk nummer antwoord proberen te geven op een ‘grote vraag van deze tijd’. De eerste keer buigt ze zich over de ‘epidemie van burn-outs en andere geestelijke ellende onder jongeren’.

Ze pleit voor een periode van verspillen en lummelen en raadt het af om op jonge leeftijd al met de toekomst bezig te zijn. ‘Soms moet je eerst de verkeerde keuze maken.’ Dáár weet Vrij Nederland inmiddels alles van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden