Vrij Nederland, begin bij neuken en rock-'n'-roll

In de boekenweekspecial van Vrij Nederland gaat het over nog niet zo heel bekende schrijvers, neuken, rock-'n'-roll en Rotterdam.

Prima quotetje op de cover van Vrij Nederland's boekenweekspecial: 'We kennen elkaar van het neuken.' Aldus het schrijverspaar Elfie Tromp en Jerry Hormone. De special van VN verschijnt in een periode waarin volop wordt gediscussieerd over de toekomst van het blad, intern. Het startschot werd in december gegeven door hoofdredacteur Frits van Exter. Hij kondigde aan dat Vrij Nederland ging vernieuwen 'om zijn journalistieke ambities ook in de toekomst waar te kunnen maken'. Die toekomst voor VN was een 'multimediaal platform'.

Opzien baarde natuurlijk vooral dit zinnetje: 'Het weekblad wordt een maandblad.' Het vernieuwde tijdschrift zou in het tweede kwartaal van 2016 voor de eerste keer verschijnen. Van Exter sprak en schreef ook namens de uitgever, WPG. Na het bestuderen van de cijfers was dit de uitkomst, Inmiddels is de stelligheid verdwenen. Redactieraad en ondernemingsraad hebben statutair recht op inspraak en bestuderen nu al maandenlang de cijfers. Op de vraag of vaststaat dat Vrij Nederland inderdaad een maandblad wordt, wil redactieraadvoorzitter Harry Lensink alleen kwijt: 'Niks is zeker.'

Snel door dan maar naar Jerry Hormone en Elfie Tromp, twee nog niet zo heel erg bekende schrijvers die redacteur Jeroen Vullings op bezoek kregen - een hoogtepunt deze week. Rotterdam is hun uitvalsbasis, Jan Wolkers hun literaire held.

Amsterdam met zijn literaire clan is ver weg. Elfie: 'Dat studentikoze getrut aan de grachten is aan ons niet besteed. Geef me liever een goede beschrijving van een ontstoken wond dan weer een innerlijke monoloog van een bevoorrecht personage op drift.'

Op de overigens schitterende openingsfoto staat Hormone in zijn blote reet, net zoals Karina Wolkers ooit. Het is een hommage aan de vrijgevochten literaire reus Jan, zo moeten we dat zien. Robert van de Griend, de opvolger van Van Exter - ad interim, maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt - wijst in zijn voorwoord 'Bij VN' ook op de reportage over het schrijverspaar.

'Nog altijd ben ik ervan overtuigd dat dit dé manier is om jongeren aan de letteren te krijgen: begin bij neuken en rock-'n'-roll, en leid hen dan telkens een stapje verder.' Misschien een tip voor Vrij Nederland zelf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden