'Vrienden' zetten UvA-kunst voet dwars

Nog meer bezwaarlijke kunst: het zes ton kostende gevelproject van de Universiteit van Amsterdam. De geplande opening deze maand is voor onbepaalde tijd uitgesteld nu de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad bij de gemeente protest heeft aangetekend....

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth bewerkte een flink stel stenen panelen met teksten die onder meer het 'gedachtengoed uit de historie en het heden van de Universiteit manifest voor ogen brengen'. Teksten als: 'Wie hetzelfde anders zegt, zegt iets anders.' Of: 'Want het ware is de toetssteen van zichzelf en van het onware.'

Op tien locaties tegen de gevels van de monumentale gebouwen aan het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort waren zulke inspirerende teksten gepland.

Ondanks bezwaren van het ministerie van OC & W dat de platen 'de architectuur ernstig verstoren' en 'de gevels ontsieren', leek alles in orde. In november kreeg de universiteit van de gemeente toestemming het project uit te voeren, enkele panelen werden al opgehangen, begin deze maand moest het werk worden onthuld.

Maar toen waren daar de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Het onzin om de historische gevels van de universiteitsgebouwen te bedekken met 'nogal pretentieuze en cryptische teksten', zegt hun voorzitter.

Dat vond de minister ook al, maar de vrienden willen evengoed worden gehoord. In eerste instantie is dat niet gebeurd, zodat het bezwaarschrift alsnog in behandeling moet worden genomen.

Waarschijnlijk gebeurt dat pas 19 maart. Weken, maar waarschijnlijker maanden daarna zal het college pas een nieuw oordeel vellen. Tot die tijd blijven de panelen afgedekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden