VPRO wijst samenwerking met PowNed af

De VPRO ziet een toekomstige samenwerking met de kleinere omroep PowNed niet zitten. De VPRO bevestigt dit naar aanleiding van een bericht vandaag in NRC Handelsblad. Volgens VPRO-directeur Lennart van der Meulen heeft een samenwerking met Powned 'geen toekomst'.

De microfoon van PowNed Beeld PowNed

PowNed is op zoek naar een samenwerkingspartner omdat het alleen dan nog recht heeft op zendtijd. In april bepaalt het Commissariaat voor de Media welke omroepen zendtijd krijgen in de nieuwe concessieperiode 2016-2020. Dit gebeurt niet alleen op basis van de ledentelling; van het kabinet moeten alle omroepen fuseren of samenwerken. De meesten hebben dat al gedaan, maar aspirantomroepen PowNed en Omroep WNL nog niet. In principe moeten ze zich aansluiten bij de ledenloze publieke taakomroep NTR, maar ze mogen zich ook 'op programma-inhoudelijke argumenten' aansluiten bij andere omroepen.

'Samenwerking kost veel tijd'
PowNed - voortgekomen uit de website GeenStijl - ziet wel wat in de VPRO, maar die liefde is niet wederzijds. De VPRO-woordvoerster legt uit: 'Onze directeur heeft de zakelijk directeur van PowNed desgevraagd laten weten dat hij in een programma-inhoudelijke samenwerking tussen VPRO en PowNed geen toekomst ziet; zo'n samenwerking vraagt veel tijd, terwijl PowNed een eenvoudiger vorm van samenwerking, een louter technische, kan bewerkstelligen met de NTR.' De omroep wijst er bovendien op dat het al jaren heeft geïnvesteerd in een samenwerking met de levensbeschouwelijke omroep HUMAN.

PowNed ontkent de afwijzing. De omroep zegt momenteel met alle omroepen te praten over een simpele samenwerking, en dus géén fusie.

WNL
Omroep WNL zegt in de NRC dat het gaat samenwerken met Omroep Max. Ook hier is alleen sprake van een technische samenwerking. Het is nog onduidelijk of het kabinet ook een dergelijke lichte samenwerking accepteert voor een concessie.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.