Review

Vox Luminis zou meer peper mogen strooien

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkerde. Feit of legende, de kritische priester zou een kerkscheuring veroorzaken die doorwerkt tot op de dag van vandaag. Ook in de muziek, want zonder Luther geen lutheranisme en zonder lutheranisme geen passie van Bach.

De Vlaamse groep Vox Luminis geeft in het Lutherjaar een vlootschouw van kerkmuziek uit de tijd voor Bach. Ein feste Burg ist unser Gott luidt de titel van een boekje met twee cd's. De eerste schijf doorloopt het kerkelijk jaar van advent tot Pasen, met muziek van componisten als Michael Praetorius en Samuel Scheidt. De tweede brengt lutherse genres in kaart als de Passion en de Duitstalige mis.

Luther en de Reformatie

Vox Luminis
Klassiek
Ricercar

Aanvankelijk draait in het lutheranisme alles om eenvoud en meezingbaarheid. Heinrich Schütz (1585-1672) maakte de grond pas rijp voor de dramatiek waarmee Bach een eeuw later zijn Matthäus en Johannes oppept. Ironie: Schütz scherpte zijn neus voor theater in het katholieke Italië. Daar was de kunstvorm opera zojuist met bombarie op het toneel gesprongen.

Vox Luminis zingt de kerkmuziek met behaaglijk resonerende koorstemmen. Door dat vrome naturel zou de groep wel meer peper mogen strooien. In Christ ist erstanden van Samuel Scheidt geeft organist Bart Jacobs het goede voorbeeld. Laat de pijpen maar ronken bij het mysterie van de verrijzenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.