VORMGEVING

In verschillende steden..

Glans langs de IJssel is een zilvertentoonstelling, die gelijktijdig in vier van de zeven Hanzesteden langs de IJssel plaats vindt. Van 22 mei t/m 12 september in de stedelijke musea van Kampen, Zwolle en Zutphen en in het De Waag in Deventer.

Amsterdam

Met Traditie en vernieuwing besteedt het Rijksmuseum aandacht aan textiel uit de periode rond 1900. Aan de hand van wandtapijten, gordijnen, herenkostuums en japonnen wordt een beeld geschetst van een periode waarin tradities en vernieuwingen naast elkaar bestonden. Tot en met 19 september.

The Frozen Fountain, Prinsengracht 629, presenteert Chinees porselein van Norman Trapman, die in China met de hulp van vakkundige bedrijfjes een eigen collectie ontwierp, t/m 29 mei.

Het Transparante Noorden in het Stedelijk Museum brengt industriële vormgeving uit Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland samen, t/m 6 juni; AEX Amsterdam Exposé is een eerste selectie van Amsterdamse beeldende kunst en vormgeving. Fuchs zal hieruit een keuze maken en aankopen doen voor de collectie, t/m 13 juni.

Den Bosch

Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst Het Kruithuis presenteert een overzicht van ontwerper Marcel Wanders, t/m 13 juni.

Den Haag

In Galerie Rob van den Doel, Anna Paulownastraat 105a, glaswerken van Philip Baldwin/Monica Guggisberg en Steven Weinberg, t/m 4 juli.

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert een veertigtal stuks haute couture en tekeningen, foto's en accessoires van Madeleine Vionnet (1876-1975), t/m 6 juni.

Eindhoven

Galerie Yksi, Havenstraat 1, toont eindexamenwerk Erik Bakker en Jacqueline Heidanus van de Designacademy en van Anne-Marie Jetten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht onder de titel Zacht Zitten, t/m 10 juli.

Hilversum

Been, het eeuwige materiaal in het Goois Museum schetst een beeld van de geschiedenis en het gebruik van been, t/m 30 mei.

Leerdam

Glas Galerie Leerdam presenteert unica's van Floris Meydam en Felicitas Engels, t/m 13 juni.

Leeuwarden

Met Delta Ceramics schetst het Keramiekmuseum het Princessehof een panorama van het hedendaagse keramiek van Nederlandse bodem. Tegelijkertijd presenteert het museum een overzicht van Veronika Pöschl, 22 mei t/m 15 augustus.

Sluiers en sjaals in het Fries Museum, over kleding en identiteit, t/m 1 april 2000.

Nijmegen

Galerie Marzee, Lage markt 3, toont sieraden van Stefano Marchetti, Julie Mollenhauer, Pavel Opocensky, Annelies Planteydt, Jii Sibor en Dorothee Striffer, t/m 25 juli.

In Galerie Cappello, Houtstraat 28, bruidshoeden van Dehoed, het eigen label van Ans Zijlstra en Joke Boomsma, t/m 15 juni.

Rotterdam

In de Archiefwinkel van het Gemeentearchief affiches uit de periode 1890-1945, t/m 26 juni.

Velsen

Op de bovenverdieping van museum Beeckestijn, Rijksweg 136, hoeden van Marianne Jongkind, Eva Mols, Eugenie van Oirschot en Suzan Wenke, t/m 30 mei.

Vledder

Werk van de Britse vooroorlogse illustrator John Buckland Wright, t/m 31 mei in Museum Hedendaagse Grafiek en (Glas)kunst, Brink 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden