vormgeving Ontwerpen voor het oog van de wereld

Even lijkt het of de aan het Sandberg Instituut in Amsterdam opgeleide Meester Designers over de felbegeerde gave beschikken om in de toekomst te leven....

Marina de Vries

Foutje natuurlijk, maar wel een merkwaardig foutje, want voor de rest blinkt dit vuistdikke boek uit in een krankzinnige hang naar volledigheid. Elk citaat wordt verantwoord, elke tekst gaat vergezeld van rijen noten en helemaal achterin staan nog eens 2420 noten.

Wie denkt dat dit project daarmee de zoveelste omgevallen boekenkast is, waarin kunstenaar, kunstcriticus of ontwerper laat zien dat-ie niet van de straat is, heeft het mis. De 2420 noten achterin stemmen overeen met een beeldenwaterval, die van begin tot eind door het boek stroomt, geordend naar vorm, en waarvan de plaatjes afkomstig zijn van internet. Van elk plaatje zijn de vindplaats en mogelijke bijzonderheden vermeld, alsmede de datum waarop het van het net is geplukt.

Tussen al die beelden wordt een selectie gepresenteerd van aan het het Sandberg Instituut opgeleid oud en nieuw talent. Design is booming, schrijft Mieke Gerritzen, hoofd afdeling Design. De titel MFA (Master of Fine Art) is tegenwoordig meer waard dan een MBA (Master of Business Administration).

Maar design hoort helemaal niet thuis in de wereld van economie, managers en exportproducten, vindt Gerritzen. Design hoort thuis in het domein van de geest, van creativiteit en kritische onafhankelijkheid. Daartoe worden de S.I. studenten opgeleid.

Wie kijkt naar de werkzaamheden van de ontwerpers, onder wie Rob Schröder, Martijn Engelbregt, Broersen en Lukács, Luna Maurer, Anneke Saveur en Gerritzen zelf, ontdekt hoe ver de armen van de opleiding reiken. S.I.-ers maken geen wasbakken of broodroosters – de opleiding is begonnen vanuit het grafisch ontwerp – , maar televisieleaders, kinderpilstrips, huisstijlen en logo’s, animaties, games, muziekvideo’s en speelfilms. Ze hebben toonaangevende opdrachtgevers als Pauw & Witteman, Hema en internetproviders. S.I.-ers opereren kortom in het oog van de wereld.

En midden in de wereld plaatst boekontwerpster Coralie Vogelaar – ook opgeleid aan het Sandberg Instituut – hun werk. Zoals zij de van internet geplukte, doorgaans anonieme beelden in een notenstelsel hun betekenis teruggeeft, zo geven de S.I.-ontwerpers hun eigen draai aan de beeldenstroom om hen heen. Het boek is een mooie weergave van een eigenzinnige mentaliteit en door al die plaatjes ook een intrigerend kijkboek. Marina de Vries

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden