Voorzitter Lagerhuis is 'schijnheilige smurf', want zijn vrouw doet mee aan Big Brother

John Bercow beloofde twee jaar geleden, bij zijn aantreden als speaker van het Engelse Lagerhuis, de waardigheid van het 753 jaar oude ambt te herstellen. Nu neemt zijn echtgenote Sally deel aan het ranzige tv-programma Celebrity Big Brother en wordt hij uitgemaakt voor 'schijnheilige smurf'.

John en Sally Bercow.Beeld reuters

Het lijkt geen wonder dat Bercow (48) zichzelf moet overschreeuwen om orde te houden in 's werelds meest levendige volksvertegenwoordiging. Er wordt wel gezegd dat hij thuis nog meer moeite heeft om zijn gezag te handhaven. Hij legde zijn zeven jaar jongere vrouw althans geen strobreed in de weg bij haar wens om deel te nemen aan de kijkcijferhit.

Drank en seks
Sally Bercow is het prototype van een ladette, een jonge vrouw uit de middenklasse die zich, zonder gevoelens van schaamte, overgeeft aan drank en seks. Na een verblijf op een kostschool en een studie geschiedenis op Oxford maakte ze carrière in de reclamewereld. Dat ging goed totdat bleek dat ze op haar cv, in strijd met de waarheid, had gemeld dat ze haar studie had voltooid.

In 1989 omtmoette ze John Bercow op een congres van conservatieve studenten. Ze kregen een verhouding en dankzij Sally, een socialiste, veranderde John van een rabiaat-rechtse conservatief (hij voerde een Hang Mandela-campagne) in een New Labour-politicus. 'Het probleem met John is dat hij seks en linkse politiek op hetzelfde moment heeft ontdekt', is een veelgehoorde constatering.

Gesjoemel
Dankzij steun van Labour-politici werd Bercow, ondanks zijn gesjoemel met onkostenvergoedingen, verkozen tot Lagerhuisvoorzitter. De Bercows woonden nog geen week in de ambtswoning naast de Big Ben of ze gaven, op haar aandringen, een halve ton belastinggeld uit aan de herinrichting.

Sally ontpopte zich als een getalenteerde zelfpubliciste die zelfs vanuit het kleinste kamertje van het Lagerhuis twittert, onder meer over haar voornemen Lagerhuislid te worden. Begin dit jaar poseerde ze gedrapeerd in een beddenlaken voor het raam van de ambtswoning. Haar exhibitionisme heeft met haar deelname aan Celebrity Big Brother een voorlopig hoogtepunt bereikt.

Middelvinger opsteken
'Ik doe mee', verklaarde Sally, 'zodat ik mijn middelvinger kan opsteken naar de gevestigde orde.' Die recalcitrante houding levert haar 45 duizend euro op. Ze weet zich in het Big Brother-huis omringd door een paparazzo, een mannequin, een paar actreutels en het Ierse popduo Jedward.

De deelnemers praten over drankgebruik, breken om het minste of geringste in tranen uit en gedragen zich voor het slapen gaan als pubers die voor het eerst bij schoolvriendjes mogen overnachten.

Sneuvelen
'Reality star' Amy Childs bleek in de veronderstelling te leven dat Sally 'eigenaar' is van het Lagerhuis. Na te zijn genomineerd door een zekere Kerry Katona ('tabloid queen') dreigt Sally al bij de eerste stemronde te sneuvelen. Veel Engelsen zouden nog liever haar echtgenoot het Lagerhuis uit willen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden