Voorwoord: 'Doodgaan' is ook een woord dat we mijden als de pest

Chris Buur
Chris Buur Beeld
Chris Buur

Het probleem met ‘genderneutraal opvoeden’ is het woord ‘genderneutraal’, dat in al zijn zijige vreugdeloosheid in één klap van vier lettergrepen alle lust ontneemt om een beetje lol te maken met je kinderen, laat staan ze iets bij te brengen. Wat het dan weer een uitstekend woord maakt voor een column van Sylvia Witteman, die ook deze week weer iets gelezen heeft, en wel het tijdschrift Disney Prinses. Geniet ervan hoe op pagina 18 ‘genderneutraal’ de clou vormt van een parade aan ultragendersturende opdrachten als ‘zet een rondje om de dingen die je graag doet met je beste vriendin (dansen, bakken, spelen, film kijken, verkleden, sporten)’. Altijd goed om nog maar es in herinnering te roepen dat toen Witteman jong was, en ik ook, er nog beduidend minder hoerige prinsessenjurkjes waren en speelgoedwinkels véél minder strak opgedeeld waren in torens met een blauwe en torens met een roze gloed, opdat jongens en meisjes niet per ongeluk in elkaars gebied gaan grazen, die vieze kleine sissy’s en manwijfjes. En dat heette toen niet: genderneutraal.

In een interview in Trouw had ook de nieuwe Chief Diversity ­Officer (!) van de Universiteit van Amsterdam problemen met de woorden in het hedendaags emancipatoir debat, omdat de terminologie zo schril is – je bent óf racist, óf slachtoffer, en er is geen ruimte voor nuance. Dus wil ze ‘nieuwe taal ontwikkelen’. Op zich heeft ze gelijk, en is nieuwe woorden vinden leuk – kleurgedreven, stereotypette, racistisesque, hatsekidee. Maar of dat werkt, binnen honderd jaar?

‘Doodgaan’ is ook een woord dat we mijden als de pest, als iemand anders het namens zichzelf uitspreekt. Maar lees erover zoals Chris Oostdam er woensdags in de V over schrijft, en Renate Dorrestein in haar nieuwe boek, waarvan een voorpublicatie op pagina 20, en het is in één klap duidelijk hoe dat ook zonder eufemismen vaker zou moeten gebeuren.

Chris Buur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden