Voortreffelijk portret van Jenny Arean

Jenny Arean: Portret. Brigadoon...

Dit seizoen speelt Jenny Arean het succesvolle overzichtsprogramma 'Voorwaarts en niet vergeten'. De cd Portret is een uitgebreide versie daarvan. Zelf heeft Arean nooit muziek of liedteksten geschreven, maar vanaf haar debuut bij het ABC-cabaret, als een van 'de kinderen van Kan', heeft zij altijd een goede neus gehad voor materiaal.

Jenny Arean heeft drie kanten. De rechttoe rechtaan maatschappijkritische kant is terug te vinden in het werk van Brecht en Jaap van de Merwe. Voor haar romantisch lyrische kant kan zij putten uit teksten van George Groot, Ischa Meijer, Willem Wilmink en Jan Boerstoel. Deze twee aspecten zijn ruimschoots vertegenwoordigd op Portret en van passende sfeermuziek voorzien door onder anderen Rutger Laan en Martin van Dijk.

De uitbundig vrolijke kant, zoals in het Jordaan-epos over de begrafenis van Manke Nelis, komt helaas wat minder aan bod. Maar dat is dan ook het enige minpunt van deze voortreffelijke verzameling.

De Portret-serie, die met een Edison bekroond is, stijgt ver uit boven de obligate 'Het beste van'-selecties. Samensteller Hilde Scholten heeft in privé-, radio- en tv-archieven bijzondere opnamen gevonden.

De Berini's: Zoenen. Hummelinck Stuurman.

Het Rotterdamse duo De Berini's bewees dit seizoen met het theaterprogramma 'Negerzoenen' dat het het niveau van tussen de schuifdeuren definitief achter zich heeft gelaten. Een goed verhaal over een huwelijk onder spanning en sterke, melodieuze liedjes van Marjolein Meijers. Zij heeft een stem die vraagt om country en smartlappen, en zij is in staat haar contrabas een hoofdrol in de begeleiding te geven zonder dat het opdringerig wordt. Meijers blijkt ook nog aardig uit de voeten te kunnen met de trompetviool.

Door de medewerking van bluegrass-specialist Izak Boom en Walter Kuipers met zijn Ierse voorliefde heeft het album met de liedjes uit de voorstelling een plezierige folksfeer gekregen. Die kleurt goed bij de teksten van Meijers.

Marjan Luif: Een goed gesprek. VPRO Eigenwijs.

Kees Torn, Frank van Pamelen e.a.: Het Ultieme Terugblik. Klick.

Een van de meest komische vrouwen van 'Hilversum' is ongetwijfeld Marjan Luif, maar om onduidelijke redenen is het haar nog niet gelukt om uit de marge van de VPRO te komen. Zij verstaat de kunst van het typeren, weet dagelijkse beslommeringen tot ongehoorde proporties op te blazen, en heeft een breed arsenaal aan accenten tot haar beschikking. Die gaven gebruikt ze optimaal in de rubriek Een goed gesprek bij de VPRO-radio op vrijdag. Zij heeft daarbij een aantal keren de hulp ingeroepen van geestverwante Loes Luca, maar op de cd zijn ook Peer Mascini, Bob Fosko en Herman Koch te horen. Een goed gesprek is trouwens een twijfelachtige titel, want het eindigt vrijwel altijd in ruzie, en daarin toont Luif zich een meesteres.

Marjan Luif wordt nergens al te melig, wat van Kees Torn, Frank van Pamelen, Mike Boddé en Matthias Giesen op Het ultieme terugblik niet kan worden gezegd. Het gelegenheidskwartet stapte onbevangen de studio in en bedacht iets op het thema tijd/geschiedenis. Dat leidt tot af en toe ontwapenende resultaten, maar het was verstandig geweest als iemand de al te lollige franje had weggeknipt.

Cornelis Poons zingt Bar Intiem. Vonkey Business.

Cornelis Poons heeft een piano, een gitaar en een redelijke, warme stem. Hij schrijft teksten voor The Amazing Stroopwafels en valt ook wel eens in bij die band, maar moest over de streep worden getrokken voor hij zijn liedjes zelf opnam. Poons blijft in zijn teksten dicht bij huis, met een lied over een zelfbouwledikantje of kleine gebeurtenissen in zijn stamkroeg. Maar er zit niets mufs-kneuterigs bij. Zo beschrijft hij hoe het een van de eerste (Spaanse) gastarbeiders verging, die Poons dagelijks op zijn fiets naar de zeepfabriek voorbij zag komen. Het materiaal van Poons riekt naar het geluid van de bard uit de jaren zestig en zeventig, maar is toch heel eigentijds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden