Voorstellingen, exposities en films voor de donkere dagen

Hier vindt u de beste tips op het gebied van film, fotografie, beeldende kunst en theater.

Anna van LeeuwenBor BeekmanHerien WensinkMerlijn Kerkhof en Robert van Gijssel

Beeldende kunst

Laure Prouvost: Deep See Blue Surrounding You, Bonnefantenmuseum, t/m 15 mei 2022

Wie tijdens de openingsdagen van de vorige Biënnale van Venetië (2019) de expositie van Laure Prouvost wilde zien, moest urenlang in de rij staan. Haar droomachtige buitenaardse presentatie Deep See Blue Surrounding You was de talk of the town. Ze liet bezoekers binnenkomen via de kelder en vervolgens over een azuurblauwe zee van glas lopen, waarin plastic mobieltjes, oude snoeren en onderwaterdieren van glas dreven. En dat was nog maar het begin.

We verklappen liever niet te veel, Prouvosts kunst laat zich moeilijk navertellen, maar is van het soort dat moet worden ondergaan: met bijvoorbeeld ook performances, lichteffecten en video. Gauw naar Maastricht dus, waar nu de gelijknamige expositie te zien is.

Theater

Collectief De Koe: David of hoe we ons bedacht hebben, 22 november Theater a/d Rijn, Arnhem, tournee t/m 16 maart

De theatermakers van collectief De Koe dompelen zich onder in het oeuvre van de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace (1962-2008). Uitgangspunt is diens beroemde speech This Is Water, uitgesproken in 2005 op de diploma-uitreiking van het literaire Kenyon College in Ohio. De makers laten zich inspireren door de biografie van de auteur, zijn verslaving, genialiteit, onzekerheid, depressie en hyperbewustzijn.

Het eerste deel van een drieluik, David of hoe we ons bedacht hebben, onderzoekt aan de hand van de thema’s van Foster Wallace hoe je een betekenisvol leven kun leven, een leven dat samenhangt met dat van anderen en met de wereld, zonder er vroegtijdig een eind aan te maken, zoals de schrijver zelf deed.

Muziek

The Tragically Hip: Road Apples-boxset, met niet eerder uitgebracht werk, het geremasterde originele album en een live-plaat, Universal

De feestdagen naderen en we zitten noodgedwongen weer vaker thuis. Tip: besteed het uitgaansbudget aan een fijne boxset, die de sfeer thuis kan verbeteren. Aan het eind van het jaar verschijnen er altijd royale heruitgaven van klassieke popplaten, dus grijp die kans. Wat te denken van een luxe uitvoering van het prachtige album Road Apples (1991) van de Canadese band The Tragically Hip, van wie zanger Gordon Downie in 2017 zo tragisch overleed. Op de cd- en vinylbox staan niet eerder uitgebrachte versies van de zeer aanstekelijke en rockende tracks Twist My Arm en Little Bones en de onvergetelijke ballade Long Time Running, waar we ook in 2021 nog best een traantje om mogen laten. En een live-album én het mini-album Saskadelphia. Nostalgie uit de vroege jaren negentig, toen de grungerevolutie nog moest losbarsten.

Film

The Rescue ( Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin)

De hele wereld leeft mee, wanneer in juni 2018 twaalf Thaise jongens en hun voetbalcoach door snel stijgend water vast komen te zitten in een grot. Door de vroege moesson is het kilometerslange gangenstelsel veranderd in een ondergrondse rivier. Het voetbalteam is onvindbaar. Dertien fietsen, geparkeerd voor de ingang van de grot, getuigen van de ramp die zich ergens daarbinnen moet afspelen.

Terwijl uit de reddingsactie al gauw een heldennarratief ontstond, met een paar Engelse duikers als hoofdrolspelers, probeert de documentaire The Rescue recht te doen aan de gehele operatie. Het Thaise leger wordt bijgestaan door Amerikaanse Special Forces en vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld. Terwijl professionele duikers van de marine zich vergeefs een weg proberen te banen door de ondergelopen tunnels, pogen andere eenheden het water weg te pompen. Door de aanhoudende regenval blijkt dat onmogelijk.

Zo komt de film dan toch terecht bij een stel mannen van middelbare leeftijd die er naast hun dagelijks werk als arts of IT-specialist een bijzondere hobby op nahouden. Ze duiken voor hun lol in donkere, nauwe schachten vol troebel water. Zij zijn degenen die, na ruim een week zoekwerk, voor het eerst op de dertien vermisten stuiten – levend en wel, op vier kilometer van de ingang van de grot. Daarmee is het voetbalteam nog niet gered. The Rescue laat zien hoeveel er afhing van een geïmproviseerde reddingsmethode. Al is de afloop bekend, het blijft nagelbijten, zelfs als je niet aan claustrofobie lijdt.

Klassiek

György Ligeti: Le grand macabre, Concertgebouw, Amsterdam, 27/11, 13.30 uur. Live op Radio 4.

In de ZaterdagMatinee op Radio 4, live uitgezonden vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, klinkt de enige opera van György Ligeti: Le grand Macabre. Er is eigenlijk geen geschiktere opera te bedenken in tijden van pandemieën, ecologische catastrofe en politieke instabiliteit dan dit werk, voltooid in 1977 en herzien in 1996.

In bizarre scènes volgen we de dronkaard Piet the Pot. De Jeroen Bosch-achtige bontheid van de vertelling vertaalde Ligeti in groteske pastiches vol overtrokken zangstijlen, die de voorbije eeuwen vocaal persifleren. James Gaffigan dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, de cast bestaat uit onder meer sopraan Heidi Melton en bas-bariton Martin Winkler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden