Voorstelling geeft voornamelijk blik in brein van Samkalden

‘Geluk en liefde is voor uitgesproken domme mensen.’ Zegt de sombere hoofdpersoon in de voorstelling van Daniël Samkalden. Hij schreef het stuk mede op basis van gesprekken met medespelers Guy Clemens, Merijn de Jong en Abel Nienhuis....

Merijn Henfling

De lunchvoorstelling gaat over het liefdesgeluk van een generatie die door de haast onbegrensde mogelijkheden alles liever nog even uitstelt. Morgen doe ik het, is de titel, maar ook hun levensmotto.

De vier acteurs spelen zichzelf: vier jonge acteurs die nu eens een romantische komedie willen maken. Eentje met een happy end. Uiteraard komt daar weinig van terecht. Gaandeweg het maakproces verandert de opzet, moet nog een actrice worden gecast en raakt de schrijver verstrikt in zijn eigen script.

Samkalden bewijst opnieuw zijn talent als dialoogschrijver. Het stuk zit vol goed gevonden teksten en oneliners, waar zijn spelers goed raad mee weten.

Zoals in eerdere voorstellingen van Samkalden wordt ook nu een loopje genomen met de werkelijkheid. Spelers stappen uit hun rol, bekritiseren elkaar en het stuk. Dat levert vermakelijke, bij vlagen hilarische scènes op, die meer zeggen over de twintigers dan de romantische komedie zelf.

Deze opzet doet denken aan het werk van Mugmetdegoudentand, een groep die feit en fictie ook altijd door elkaar laat lopen. Waar het bij Mug vaak om de groepsdynamiek en maatschappelijke thema’s gaat, krijgen we hier vooral een blik in het brein van de toneelschrijver Samkalden. Particulier, maar wel herkenbaar.

En dan eindigt het stuk iets te gemakkelijk en tamelijk stuurloos – we moeten het maar als metafoor voor de generatie opvatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden