Voornemen

Vlaanderen is de afgelopen week getroffen door de zwaarste regenval in zestig jaar, maar als wij op vrijdagmiddag in Damme arriveren, breekt de zon door....

De geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel is ook de werkplaats geweest van Jacob van Maerlant, en het stadje koestert beider nagedachtenis nog steeds. Het was dan ook zo'n vreemd idee niet om Damme in 1997 te verheffen tot boekenstad.

De juffrouw van Inlichtingen geeft ons een folder waarin tien boekwinkels vermeld staan. Een daarvan, zegt ze, is onlangs gesloten. Onder de negen die nog over zijn, bevinden zich een stripwinkel en een restaurant met boekenkast. De twee ruimst gesorteerde winkels van de overige zeven, zijn eigenlijk moderne antiquariaten met veel boeken over kunst.

Boekhandel Pièce unique is gesloten, wat wij niet echt betreuren, want in de etalage zien wij uitsluitend beertjes, 'Made in China'. Boeken zijn hier waarschijnlijk ondergeschikt aan de eigenlijke handelswaar, een vorm van nering die we op nog twee adressen zullen constateren. Ook Sil Art is dicht, maar dat lijkt de bedoeling. In de etalage (bijouterieën) hangt een briefje met de tekst: 'Wij kunnen u verwennen met onze interessante boekencollectie. Stop uw bericht in de brievenbus, Sil Art contacteert u dan zelf.' Het woord 'interessant' is onderstreept. Ten slotte bezoeken wij Schatten op zolder, onderdeel van een pannenkoekenhuis. De collectie is klein, maar wie een nog ontbrekend deel uit de Reader's Digest-reeks zoekt, zou het hier kunnen vinden.

Terug bij Inlichtingen (mooie boeken over Maerlant en Uilenspiegel) informeren wij naar een gedenkteken voor Dante dat, zo zegt onze 'Literaire gids', een aantal dichters in 1965 in Damme wilde oprichten. 'Wel meneer,' zegt de dame, 'ik denk dat het bij een voornemen gebleven is.'

En dat was meteen de samenvatting van een aardig idee: Boekenstad Damme.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden