Voorman Kiss wekt woede met claim dat hij alom gebruikte geste heeft bedacht

Gene Simmons, de voorman van de Amerikaanse rockband Kiss, probeert in de Verenigde Staten het exclusieve gebruik van een handgebaar te claimen. De bandleider heeft de merkregistratie aangevraagd van het gebaar dat ook bekend staat als 'duivelshoorns' of 'bokkengroet'.

Gene Simmons toont zijn karakteristieke tong uit de mond Beeld afp
Gene Simmons toont zijn karakteristieke tong uit de mondBeeld afp

Volgens Simmons (67) gebruikt hij dit gebaar al sinds 1974 bij optredens van Kiss. Met de merkregistratie hoopt Simmons het alleenrecht te verwerven voor het gebruik van dit handgebaar voor muziekoptredens en alle zaken die met entertainment te maken hebben.

De aanvraag van Simmons heeft vooral op Twitter veel verontwaardigde reacties uit. Waarom denkt de oude rocker dat hij een exclusieve claim kan leggen op zo'n stokoud gebaar? Immers, de duivelshoorns worden al eeuwen lang over de hele wereld gebruikt in uiteenlopende betekenissen, van 'duivelsverering' tot 'ongeluk' en 'overspel'.

Juridisch relevanter is de kritiek dat Simmons helemaal niet de eerste entertainer is die de duivelshoorns gebruikte. Zo noemt de weduwe van Black Sabbath-zanger Ronnie James Dio de actie van Simmons 'walgelijk'. Haar in 2010 overleden man zou het gebaar populair hebben gemaakt.

Maar het staat niet vast of Dio inderdaad eerder was dan Simmons: Dio werd namelijk pas in 1979 lid van Black Sabbath en Simmons stak zijn pink en wijsvinger dus al vijf jaar eerder de lucht in als Kiss-leider.

Aantoonbaar van eerdere datum dan 1974 is het gebruik van het symbool door de Amerikaanse band Coven, op de hoes van het album Witchcraft uit 1969. En zelfs Beatle John Lennon blijkt de duivelshoorns ruim voor 1974 gebruikt te hebben. Hij deed dat op de hoes van de single Yellow Submarine uit 1966.

Het Amerikaanse merkenbureau zal de aanvraag binnenkort toetsen en publiceren. Afgaande op de duizenden boze reacties via sociale media lijkt de kans groot dat er bezwaar wordt ingediend tegen de registratie. Anderen reageren met een grap: Nikki Sixx, de oud-bassist van de band Mötley Crüe, meldt via Twitter dat hij nu overweegt de roemruchte opgestoken middelvinger als merk te registreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden