Voorjaarsontwaken is opvallend fysiek

De hele editie is opvallend fysiek; het lichaam in beweging is de communicator. De Epke Zonderland van de dans, Camiel Corneille, heeft met Lapse een opvallend stuk gemaakt.

Beeld On Hold

Je hoort ze backstage al ruziën, vooral zij ergert zich aan hem. Aan al die love songs die hij uit zijn laptop blijft persen, aan zijn pogingen haar te doen glimlachen. Hij kent haar langer dan vandaag. Bloedirritant. Van een harmonieus duet komt het steeds niet. De irritaties over elkaars bewegingen blijven, vechtsporttechnieken mengen zich in de strijd. En toch, ze kunnen ook niet zonder dat samen dansen.

Met On Hold heeft Ryan Djojokarso een bijzonder geestig en goed doordacht werk afgeleverd voor Voorjaarsontwaken, een platform dat al twintig jaar opvallend choreografietalent presenteert. De dansers Luca Cacitti en Aimée Lagrange - ook goede acteurs - geven glans aan zijn speelse en fysiek gevarieerde vertelling van een uitgeputte relatie. De hele editie is opvallend fysiek; het lichaam in beweging is de communicator, zonder hulp van tekst of film, wat regelmatig gebeurt in de hedendaagse dans. Er wordt veel gezocht naar intimiteit. In de foyer staan we al bijna navel aan navel met het barok krullende lijf van de dansende choreograaf Rutkay Özpinar. En in de mooie bijdragen van Antonin Comestaz en Ema Yuasa & Kenta Kojiri - wederom duetten - zijn vergankelijkheid en eeuwigheid, toenadering, eenwording en zelfs rolverwisseling (het delicate, ontroerende Breakaway) de voornaamste thema's.


Eigenzinnig is de solo van en door Louis Thuriot, een ietwat clowneske figuur in een bloemetjesbloes, die met grootse, jazzy, soms bijna onbehouwen bewegingen de ruimte verovert. Opvallend anders is Lapse, van en door de beeldend kunstenaar en in circus geschoolde Camiel Corneille. In een driepotige constructie met straps, een partner die hem kan laten zweven en zwieren, is hij nog een beetje te veel de Epke Zonderland van de dans, maar duidelijk hard op weg om acrobatische bewegingen conceptueel en muzikaal te vertalen.

Voorjaarsontwaken. Door Korzo en NDT. Met choreografieën van Ryan Djojokarso, Antonin Comestaz, Rutkay Özpinar, Camiel Corneille, Louis Thuriot, Ema Yuasa & Kenta Kojiri.20/4, Korzo Theater, Den Haag. T/m 23/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden