serierecensieWho Killed Little Gregory?

Voor wie van true crime houdt: Who Killed Little Gregory? is een aanrader van het ellendige soort ★★★★☆

De zaak van ‘Petit Grégory’ is niet het zoveelste mysterie rond een vermoorde kleuter.

Frank Heinen
Who Killed Little Gregory? Beeld Netflix
Who Killed Little Gregory?Beeld Netflix

Er zijn dagen waarop het algehele druilen van de wereld je nog net wat hardhandiger bij de kladden grijpt dan het dat normaal al doet. Op die maandagen (soms zit er een dinsdag tussen, maar niet vaak) helpt weinig om de klamme somberte tijdelijk van je af te schudden. Een true crime-serie van Netflix kan dan uitkomst bieden.

Vorige week verscheen de vijfdelige serie Who Killed Little Gregory? op de kanalen van de streaminghypermarché. Voor wie van het genre houdt (of er, zoals ik, tegen zijn zin toe wordt aangetrokken), is Who Killed Little Gregory? een aanrader van het ellendige soort.

De vierjarige Grégory Villemin verdwijnt op 16 oktober 1984 in de buurt van het huis van zijn ouders in een dorpje in de Vogezen. Niet veel later wordt zijn lichaam uit de rivier gevist. Maar de zaak van ‘Petit Grégory’, zoals iedereen in Frankrijk hem kent, is niet het zoveelste mysterie rond een vermoorde kleuter. Wat volgt, lijkt wel een rondleiding door het Museum der Belegen Detective-clichés. De ouders van Grégory blijken al jaren te worden getreiterd en bedreigd door een anonieme beller annex brievenschrijver. Na een periode van stilte brengt de Kraai – genoemd naar een Franse filmklassieker waarin het draait om precies zo’n stiekemerd –zijn angstaanjagende voornemens alsnog in praktijk. Grégory sterft. Rond de zaak cirkelen steeds meer halfgare journalisten die elk hun eigen moordverdachte achterna zitten, rechercheurs die het verdacht vinden wanneer Grégory’s moeder een strakke trui draagt, een onderzoeksrechter die oogt als een argeloze voorbijganger die per ongeluk een verkeerde deur heeft opengetrokken, een ijdele schrijver en een paar chronisch jaloerse en niet al te begaafde familieleden. De zaak lijkt eerst een klassieke plattelands-Maigret, dreigt daarna uit te lopen op een variant van Medea, doet nog kort heel sterk denken aan de Britse tv-serie The Missing (seizoen 1) en mondt uiteindelijk uit in een van die moderne mysteries waarin de waarheid voorgoed verzopen lijkt in een poel van incompetentie en media-aandacht.

Who killed little Gregory

Documentaire/True crime

Regie Gilles Marchand

Te zien op Netflix

Who Killed Little Gregory? houdt zich aan alle regels van het genre. De makers spelen zelf een kleine rol en laten de geïnterviewden vrijuit spreken in hun werk- of woonkamer, of – in het geval van schandaaljournalist Jean Ker – in een garage. Het verhaal ontvouwt zich traag maar toch snel genoeg – er gebeurt sowieso krankzinnig veel krankzinnigs.

Het meest interessante deel van de documentaire is tegelijk ook het meest problematische aspect ervan: de kritiek op de opgefokte media en de schaamteloze ramptoeristen herinnert je even aan het feit dat de motieven om Who Killed Little Gregory? te bingen nauwelijks meer verheffend zijn dan die van miljoenen Fransen die destijds elk ranzig detail gulzig tot zich namen . Als om je eraan te herinneren dat het meeste wat smakelijk oogt vaak een uiterst smakeloze kern bevat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden