Voor vakmensen én voor wijkbewoners

Stadscahiers..

Hilde de Haan

AMSTERDAM Het verhaal van de familie Seygili, zoals opgetekend door gastschrijver Felix Rottenberg, is hemeltergend. In de loop van jaren hadden zij op het Amsterdamse Bos en Lommerplein drie goedlopende winkels opgebouwd. Toen werd het plein ‘geherstructureerd’ ofwel: vervangen door grootse nieuwbouw. De Seygili keerden terug; hun winkels met restaurant bloeiden als nooit tevoren. Tot in de zomer van 2006 de hele nieuwbouw werd ontruimd vanwege gevaarlijke constructiefouten. Daarvan maakte de projectontwikkelaar van de nieuwbouw gebruik om Seygili van het plein te weren; hij dealde liever met een grote winkelketen. De familie werd aldus slachtoffer van de stadsvernieuwing die juist voor hen, als buurtbewoners, was bedoeld.

Verontrusting over dergelijke uitwassen is een belangrijke reden waarom architectuurcriticus Ruud Brouwers en uitgever Simon Franke het initiatief namen voor het tijdschrift Stadscahiers. Dit is volledig gewijd aan ‘de naoorlogse stad’ – waarvan overigens alleen dát deel wordt behandeld dat nu aan renovatie toe is. De grootschalige wijken uit de jaren vijftig en zestig dus, waar nu bijna overal wordt getracht de neerwaartse spiraal te keren. Een gigantische operatie die volgens de redactie van Stadscahiers méér aandacht vergt – omdat veel kansen worden gemist.

Zoals in Amsterdam Nieuw-West. Er ontstaan heus nog wel ‘feel good places’: trotse gebouwen waar architecten en opdrachtgevers eer mee behalen, maar de wijken als geheel, en de bewoners, schieten er vaak niets mee op. Tekenend is het stralend witte restaurantpaviljoen dat al in juli 2006 bij de Westlandgracht gereed kwam en nog altijd leegstaat op een zandvlakte die allang park had moeten zijn. Of het kloeke woongebouw van Claus en Kaan dat de Pieter Calandlaan een fraaie stedelijkheid had kunnen geven maar dat slechts voor de helft werd afgemaakt; aangevuld met laagbouw omdat ‘de marktpartijen’ dat lucratiever achtten.

Gelukkig staan in Stadscahiers ook mooie, kritische nieuwsberichten en korte reportages over andere delen van het land: Coevorden, Groningen, Geldrop, Emmen, Utrecht . Bovendien is dit het eerste tijdschrift voor vakmensen en beleidsbepalers dat óók belangstelling toont voor wijkbewoners. Stadscahiers belooft jaarlijks driemaal te verschijnen; tenminste 96 pagina’s dik.Hilde de Haan

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden