SerierecensieTop Boy

Voor Top Boy geldt de oud-Griekse waarheid van de synergie: het geheel is beter dan de som der delen ★★★★★

Jarenlang leek het erop dat Top Boy een cultserie voor de liefhebber zou blijven, totdat rapper Drake zich ermee ging ­bemoeien. Gelukkig maar.

Julien Althuisius
null Beeld

Een serie van Ronan Bennett

Met Asher D., Kano, Micheal Ward, Little Simz

Te zien op Netflix

Voordat u Top Boy op Netflix gaat kijken – wat u vooral moet doen, laten we dat alvast verklappen – is het raadzaam eerst even de twee seizoenen genaamd Top Boy: Summerhouse erbij te pakken op Netflix. Deze twee jaargangen waren in 2011 te zien op de Britse zender Channel 4. Ze vertellen over de opkomst van Dushane en Sully, twee drugsdealers in een sombere buitenwijk in Londen.

Het is een grimmig en beklemmend verhaal over een groep tieners en twintigers. Hun jeugd verloren en hun lot bezegeld in het snelle geld dat op winderige straathoeken van Hackney wordt verdiend, en de daarmee gepaard gaande meedogenloosheid. De eerste twee seizoenen van Top Boy zijn van hoogstaande kwaliteit (‘seriously good television’ schreef The Independent destijds; The Telegraph vergeleek ze met de serie The Wire), toch besloot Channel 4 niet verder te gaan met een derde seizoen.

Domme, domme Channel 4.

Jaren leek het erop dat Top Boy een cultserie voor de liefhebber zou blijven, weggestopt in de archieven van het internet. Totdat Drake zich ermee ging bemoeien. De rapper had de serie gezien op Netflix en vroeg in een Instagrambericht wanneer het derde seizoen zou komen. Ashley Walters (Dushane in de serie) antwoordde dat de serie geen vervolg zou krijgen. Drake reageerde: ‘Dat zullen we nog weleens zien.’

De rapper trok aan wat touwtjes, ‘en voordat ik het wist, zaten we in een kamer met Netflix’ vertelde Walters in september aan BBC Radio 1. Het derde seizoen gaat acht jaar later verder waar het tweede seizoen ophield. Dushane woont inmiddels in Jamaica en Sully heeft zijn eigen handeltje in Londen. Door omstandigheden komen de gewezen partners in crime weer op elkaars pad.

Het nieuwe seizoen van Top Boy bouwt verder op het ijzersterke fundament van de eerste twee. Niet alleen met het verhaal, maar ook qua sfeer, cinematografie en terugkerende personages – veranderd van tiener in adolescent of, zoals in het geval van de door een beroerte getroffen Dris, getekend door het leven.

Ashley Walters (die ooit naam maakte als rapper Asher D. van de So Solid Crew) als Dushane en Kane Brett Robinson (in het Verenigd Koninkrijk beter bekend als rapper Kano) als Sully zijn fenomenaal, om maar niet te spreken van de rest van de – soms piepjonge – cast. En dat allemaal tegen de achtergrond van het schitterend grimmige Oost-­Londen.

De niet-aflatende lawine aan series die van de Netflix-toppen komt rollen, brengt steeds minder vaak echt iets goeds. Maar de Top Boy-­trilogie (het wordt een kwintet, zo bevestigde Netflix onlangs) behoort tot de beste series van het moment. Ja, het is mogelijk om gelijk te beginnen aan het derde seizoen (volgens Netflix dus het eerste, de oorspronkelijke twee zijn hernoemd naar Top Boy: Summerhouse) van Top Boy, maar doe het niet. Kom bruv, kijk eerst die eerste twee seizoenen. Het zijn in totaal maar acht afleveringen; daarna staan er weer tien fonkelnieuwe te wachten. Voor Top Boy geldt de oud-Griekse waarheid van de synergie, dat het geheel beter is dan de som der delen. Het zijn prima delen hoor, daar niet van. Maar het geheel, dat is een meesterwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden