Voor technocraat is privacy een bug

In Ierland loopt een geleerde rond die al drie jaar lang elke gebeurtenis met een digitale camera vastlegt. Cathal Gurrin hoeft er niets voor te doen: een sensor bespeurt een verandering van de lichtsterkte en schiet een plaatje....

Peter van Ammelrooy

Het is een extreme vorm van lifelogging, het digitaal bewaren van letterlijk elke scheet die we in ons leven laten. Gordon Bell, een van de belangrijkste onderzoekers van Microsoft, breekt er een lans voor in zijn boek Total Recall.

Geen gebeurtenis, geen snipper informatie hoeft volgens Bell meer verloren te gaan. Technisch is het mogelijk en het gebeurt het ook al, beredeneert Bell. Ons leven laat immers een digitaal spoor achter, op internet, in computers van de supermarkt en het ziekenhuis en verkeerscamera’s. Bell maakt sinds 1998 een digitale kopie van zijn bestaan.

Er zitten voordelen aan lifelogging. Bell noemt het gemak dat de dokter kan hebben van inzicht in ons dagelijks leefpatroon, aangevuld met metingen van een hartsensor. Hij gaat dan even voor het gemak voorbij aan het feit dat zo’n dagboek de arts niet alles vertelt of kan vertellen.

Bell laat wel meer belangrijke vragen liggen. Zoals: staan we toe dat anderen de gebeurtenissen die we samen beleven, opslaan en met anderen delen? De etiquette en de wet zullen eisen dat de apparaten die ons leven loggen eerst bij elkaar checken of we daar wel van gediend zijn, denkt Bell.

Sommige consequenties doet Bell af als oplosbare ‘manco’s en bugs’. ‘Andere zijn gewoon gevolgen waaraan we ons moeten aanpassen.’ Zoals Street View van Google bijvoorbeeld. In Bells opvatting moeten we ons maar permanent netjes gedragen op straat, zodat de camera’s ook geen beschamende taferelen kunnen vastleggen. Privacybescherming is een probleem ‘waar we wel een oplossing voor zullen vinden’.

Total Recall is daarmee een verbijsterend boek. Van een verbijsterend naïeve technocraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden