Review

Voor mijn kinderen is innemende, actuele performance

De voorstelling 'Voor mijn kinderen' gaat al snel over identiteit, op een mooie, onnadrukkelijke manier. Jozefzoon brengt de problemen van deze tijd subtiel-geestig.

null Beeld Jean van Lingen
Beeld Jean van Lingen

'Hallo!', roept Kenneth. Hij heeft net een mooi dromerig verhaal verteld en zijn publiek mijmert nog wat door. Maar na die sprookjesachtige inleiding gaat deze solovoorstelling door op een andere toon - hallo! Kenneth stelt zich voor: hij is een opgeruimde jongen, niet echt een studiebol, werkt in een schoenenwinkel en hoopt ooit een zaak voor zichzelf te beginnen. Hij houdt van sneakers, en let op: wat je aan je voeten draagt, zegt veel over wie je bent als je jong bent in deze tijd.

Zo gaat Voor mijn kinderen, de nieuwe lunchvoorstelling in Bellevue van Likeminds, al snel over identiteit, al gebeurt dat heel mooi onnadrukkelijk. Floris van Delft regisseert, waarmee de makers van Schijn weer bijeen zijn, de succesvoorstelling waarin een Marokkaans personage (gespeeld door Fahd Larhzaoui, tekst van Don Duyns) worstelt met zijn homoseksualiteit. En nu, opnieuw, maakt ook Voor mijn kinderen (tekst: Koos Terpstra) indruk.

Yannick Jozefzoon (Spangas op tv, Genesis op toneel) speelt Kenneth. De donkere jongen met zijn hippe schoenen blijft vrolijk, maar geleidelijk aan verschuift er van alles. Grenzen bijvoorbeeld, die worden overschreden. Eigenlijk vindt Kenneth dat daar maar eens paal en perk aan moet worden gesteld: er moeten grenzen worden getrókken, zeker daar waar het die nieuwkomers in Nederland betreft. Zwarte Piet en nog een hele hoop andere dingen moeten zo Hollands blijven als ze waren. Toch?

Jozefzoon brengt het subtiel-geestig en laat tegelijkertijd goed zien hoe in het publiek debat grenzen vervagen waar dat absoluut ongewenst is, in deze al met al zeer innemende, actuele performance.

Voor mijn kinderen

Theater
Door Bellevue Lunchtheater & Likeminds. Tekst Koos Terpstra. Regie, concept: Floris van Delft. 25/5, Bellevue, Amsterdam. Hier t/m zondag 5/6 (m.u.v. za/ma).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden