Voor elke subgroep is er in Nederland een tijdschrift, dus ook voor stiefouders

Voor elke subgroep is er in Nederland een tijdschrift; een tijdschrift van papier. Je kunt het zo gek niet verzinnen. In Nederland hoeft niemand het zonder tijdschrift te stellen. De AKO’s, Bruna’s en Primera’s puilen uit, nog steeds.

STIEF m/v

‘Voor stiefouders en iedereen die met stiefouders te maken heeft’ is er sinds kort STIEF m/v. Grafisch vormgever Jojanneke Kronenburg maakte een carrièreswitch. De hoofdredacteur is zelf stiefmoeder. In februari verscheen het eerste nummer.

De titel viel niet bij iedereen in de smaak, afgaande op enkele reacties van lezers in nummer twee. ‘Verander eerst dat stief eens. Ik vind stief zo negatief klinken.’ En: ‘Beter heb je het over bonuskind of bonusouder, want zo voelt het voor mij wel als gezegende bonusouder met een bonuskind.’

De associatie met de onvermijdelijke Assepoester en de onrechtvaardige stiefmoederlijke behandeling die haar ten deel viel, is snel gemaakt. Een gescheiden vader die met een andere vrouw nog twee kinderen kreeg, zegt in een interviewserie dat hij zich altijd tegen benamingen als stiefmoeder en halfzusje heeft verzet. ‘Ze zijn gewoon allemaal elkaars broers en zus.’ Dat klinkt beter.

Niet alle stiefkinderen/bonuskinderen en stiefouders/bonusouders hebben het goed getroffen en in lang niet alle samengestelde gezinnen is het koek en ei. Onder het kopje ‘Pittige cijfers’ staat dat jaarlijks 70 duizend thuiswonende kinderen meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan. Circa 16 duizend kinderen hebben ernstig last van de gevolgen van een scheiding.

STIEF m/v is opgewekt van toon, waar mogelijk, maar gaat de problemen niet uit de weg. Op de cover worden verhalen aangekondigd over de rol van stiefvaders (‘Lastig blijkt toch wel: waar sta ik?’) en onwillige kinderen: ‘Als je kind de boel saboteert.’

Met praktische tips wordt geprobeerd het leven van stiefs een zetje te geven. Of stiefs die in de ellende zitten er veel aan hebben is de vraag, maar op zijn minst wordt hun duidelijk dat het wemelt van de lotgenoten.

En het gaat ook vaak goed, zoals in het geval van het meisje dat plotseling vier ouders had. Snel na de scheiding kreeg zowel haar moeder als vader een nieuwe relatie. Nuchter: ‘Ik heb gewoon een extra paar ouders aan het voetbalveld staan die voor me juichen als ik scoor.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.