Voor elke BN'er is er een game, Sint let u op?

Peter van Ammelrooy kiest een passend computerspel voor een keur aan BN'ers, van coureur tot koningin. Dat levert de Sint misschien ook ideeën op voor andere gamers.

Peter van Ammelrooy
null Beeld
Beeld

Watch Dogs 2

Voor: Rob Bertholee, hoofd AIVD
Want: als de chef van de Dienst Stiekem moet Rob weten wat de zwakke plekken in onze gedigitaliseerde samenleving zijn

Dat komt allemaal aan bod in dit spel waarin hackers een allesomvattend surveillancenetwerk saboteren waarmee de overheid de bevolking onder de duim houdt. Rob kan de hele game geweldloos uitspelen door alleen te hacken. Maar de AIVD-chef kan ook vuurwapens en explosieven aanwenden en iets dat eruitziet als een biljartbal aan een bungeejumpkoord. Opmerkelijk: de protagonist heeft een garderobe met zevenhonderd kledingstukken.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows.

null Beeld
Beeld

Mario Party: Star Rush

Voor: Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter
Want: de liberaal staat pal voor tradities

Aan Halbes lijf geen veegpietenpolonaise ('Daarmee vermoord je het Sinterklaasfeest'). Met Mario Party: Star Rush kan de politicus zich profileren als behoudende en verlichte geest. De game verenigt het oude en het nieuwe. Het is een bordspel, maar dan digitaal. Mario Party: Star Rush bestaat uit een verzameling mini-games die je speelt om verder te komen op het spelbord. Halbe heeft maar één exemplaar nodig om het spel met drie gelijkgestemden te spelen. Ideaal voor een ouderwets en toch modern verjaars-partijtje.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor 3DS.

null Beeld
Beeld

Paper Mario: Color Splash

Voor: Jerry Afriyie, activist
Want: voert een taai gevecht tegen racisme en uitsluiting, met Zwarte Piet als kop-van-jut.

Paper Mario: Color Splash lijkt Jerry op het lijf geschreven. In deze game is de wereld door boosaardige geesten ontdaan van alle kleur. Het is aan een drietal helden om deze misstand recht te zetten. Hoe? Door via puzzels en duels tegenstanders te verslaan en kleurloze figuurtjes en objecten een tik te verkopen met een reuzenhamer, waardoor ze van kleur verschieten. Die aanpak zal Jerry aanspreken.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor Wii U.

Just Sing

Voor: Lisa, Amy en Shelley Vol, artiesten
Want: de zussen van O'G3NE vertegenwoordigen Nederland volgend jaar op het Eurosongfestival in Oekraïne.

Dat betekent: oefenen tot het Poetin de oren uitkomt. Op de geluidsband van het karaokespel staan ruim veertig songs, van artiesten uiteenlopend van Ariana Grande tot wijlen Leonard Cohen. Bijna zestig liedjes zijn tegen betaling los te downloaden. Lisa, Amy en Shelley kunnen de game via wifi koppelen aan hun smartphone en die als microfoon én camera gebruiken. Want er zijn ook video's te maken met Instagram-achtige effecten. b

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor Xbox One, Windows.

null Beeld
Beeld

Forza Horizon 3

Voor: Max Verstappen, coureur
Want: het enfant terrible van de Formule 1-racerij wil vast weleens af van die eeuwige rondjes over de Hockenheimring

In Forza Horizon 3 mag Max heel Australië onveilig maken, ook offroad. Op de juiste momenten neemt deze race-simulator een loopje met de natuurwetten, zonder dat het bespottelijk wordt. Benzinesnuivers hebben de keuze uit 350 verschillende voertuigen, van de 2017 Ford Raptor (een pick-up truck) tot de Warthog, een jeep uit de sf-game HALO. Elke race eindigt bij weer een ander muziekfestival. De soundtrack telt 150 deuntjes. Party!

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor Xbox One, Windows.

null Beeld
Beeld

Just Dance 2017

Voor: Jurriën Schobben, balletdanser
Want: won onlangs een aanmoedigingsprijs voor balletdansers

De oud-marktkoopman moet ook tussen optredens en repetities door de voetjes soepel houden. In huiselijke kring kan dat met deze karaoke voor dans. Camera om te zien of je wel goed danst? Niet nodig: je kunt ook je smartphone gebruiken. Tot zes man tegelijk kunnen battelen. Just Dance 2017 wordt geleverd met bijna veertig dansbare liedjes, van Queen (Don't Stop Me Now) tot Hatsune Miku (PoPiPo). Jurriën kan nog eens tweehonderd populaire deuntjes tegen be-taling downloaden. Nee, geen Zwanenmeer.

Vanaf 3 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, PlayStation 3, Xbox 360.

null Beeld
Beeld

Titanfall 2

Voor: Lotte de Koning, voetbalrobotcoach
Want: de Eindhovense studente deed dit jaar mee aan de RoboCup, een reeks toernooien die in 2050 moet resulteren in een elftal van robots dat het tegen de winnaar van het WK Voetbal opneemt

Titanfall 2 geeft Lotte een voorproefje van een minder prettige gerobotiseerde toekomst. Eentje waarin oorlogen worden uitgevochten met strijders in een exoskelet dat ze heel sterk maakt, en met kolossale mechs, torenhoge robots die door mensen worden bestuurd die in die gevaartes zitten. De mechs vellen tegenstanders met kogels maar ook met zwaarden.

Vanaf 16 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows.

null Beeld
Beeld

Mafia III

Voor: Bram Moszkowicz, oud-advocaat
Want: het is stil rond de gevallen strafpleiter

Tijd voor actie! In Mafia III speelt Bram een Vietnam-veteraan met een donkere huidskleur, die in 1968 verzeild raakt in bendeoorlogen in New Bordeaux, een fictieve stad gemodelleerd naar New Orleans. De game geeft een waarheidsgetrouw beeld van de jaren zestig in de Verenigde Staten, waarin de rassenscheiding nog volop leeft. Zo mag de 'held' sommige winkels niet in. Het verhaal van Mafia III is sterk en Bram kan zich helemaal uitleven in vuurgevechten en achtervolgingen. Sorry: Jort ontbreekt.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows.

null Beeld
Beeld

Dishonored 2

Voor: Sylvana Simons, politica
Want: gezien de reacties die ze oproept, zal de Denk-kandidaat voor de Tweede Kamer zich af en toe in de 19de eeuw wanen

Dat treft: Dishonored 2 speelt in het jaar 1851, in een fictieve, dystopische samenleving waar allerlei hedendaagse technologieën (robots) al bestaan, maar in een Victoriaans jasje. Sylvana kruipt in de huid van Emily Kaldwin, een opgejaagde vrouw die moet overleven in een hardvochtige mannenwereld. Kaldwin beschikt over tal van middelen: conventionele vuurwapens, maar ook telekinetische krachten en het vermogen om door de tijd te reizen.

Vanaf 18 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows.

Rhythm Paradise Megamix

Voor: Máxima, koningin
Want: sinds haar man de troon besteeg, hebben we majesteit bijna niet meer zien dansen (laat staan op tafel)

Protocol, hè. Deze bundel van honderd korte, humoristische ritme-spelletjes kan daar verandering in brengen. Je moet op de maat knoppen indrukken, en als je het moeilijker wil maken, doe je er ondertussen een dansje bij. Máxima kan Rhythm Paradise Megamix met haar drie dochters spelen. Je hebt maar één game nodig voor vier 3DS'en. Fijn voor een koninklijke familie van wie de beloning onder een vergrootglas ligt.

Vanaf 7 jaar. Geschikt voor 3DS.

Skylanders: Imaginators

Voor: Frank de Boer, ex-coach
Want: weggestuurd als trainer bij Inter

Alsof het beroerde spel van de club alleen zijn schuld is. Skylanders: Imaginators is Frank op het lijf geschreven. Je kunt de loop van het spel veranderen door een plastic poppetje op de Portal of Power te zetten, een podium dat met de (spel)computer verbonden is. Het figuurtje verschijnt dan in de game. Steeds kun je de 'pion' met de beste eigenschappen opvoeren. Waar dat op lijkt? Precies: maar hier kan Frank eindeloos wissels inzetten en ook zijn eigen perfecte Skylander bouwen.

Vanaf 7 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U.

null Beeld
Beeld

WWE 2K17

Voor: Khadija Arib, Tweede Kamervoorzitter
Want: de omgangsvormen van het 'huis van de democratie' worden met de dag ruwer

Zie het gebekvecht tussen Bontes en Öztürk. Het Binnenhof begint steeds meer te lijken op het 'professioneel worstelen', die bizarre mix van testosteron en slecht theater. WWE 2K17 is daar de virtuele versie van - en eigenlijk beter dan de tenenkrommende toneelstukjes van de tv. In de Tweede Kamer heeft Khadija alleen het reglement en de voorzittershamer om parlementariërs tot de orde te roepen, in WWE 2K17 mag ze alles gebruiken - vuisten, stoelen, haar voeten om te trappen.

Vanaf 16 jaar. Geschikt voor PlayStation 4, Xbox One, Windows, PlayStation 3, Xbox 360.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden