Review

Voor een experimentele roman blijft het braaf

Een opmerkelijk boekje over vijf dertigers die in een huis nabij Amsterdam samenleven.

Bo van Houwelingen
null Beeld RV
Beeld RV

Pak een groot vel papier. Pak twintig bollen gekleurde wol. Gooi yoghurt over je zwarte leien vloer. De eerste roman van filosoof Menno van der Veen (1979) staat vol met aanwijzingen. Als een handleiding voor het maken van experimentele kunst. Gelukkig neemt hij ons het gedoe met wol en yoghurt uit handen door zelf iets experimenteels te scheppen: Rimpelgeweld. Een opmerkelijk boekje over vijf dertigers die in een huis nabij Amsterdam samenleven. Een van hen, Kink, vertelt over hun samenzijn.

Dat doet reuze vrijzinnig aan; wilde stoeipartijtjes, smijten met wijnglazen en 'caleidoscopische' sessies in een groot bed op zolder. De twee vrouwen en drie mannen vertellen elkaar over hun leven. Traumatische jeugdervaringen, vernederingen en mislukkingen komen aan bod. Dan 'knippen' ze de verhalen in stukjes, om ze op een andere manier aan elkaar te plakken. Zo vervangen ze hun herinneringen voor een mooier, kleurrijker alternatief, als een leven gezien door een caleidoscoop.

Menno van der Veen, Rimpelgeweld (***), Fictie.
Atlas Contact; 176 pagina's; euro 18,99.

Van der Veen slaagt erin het vrij overtuigend uit te leggen. Je krijg zin het zelf ook eens te proberen. Voor een avondje dan. Niet bijna een jaar lang, zoals dit groepje. Zouden zij niet een keer uitgepraat zijn? Waarom voelen zij zulke diepe genegenheid voor elkaar? Van der Veen slaagt er, op de getroebleerde Kink na, niet in de karakters echte gelaagdheid mee te geven. Ze blijven gekke maar oppervlakkige vogels.

Het lijkt wel of hij irritatie wil opwekken om de lezer daar dan op te betrappen en als bekrompen weg te zetten. Zo port hij - ook met zijn markante stijl - in het banale. Om echte impact te creëren had dat extremer gemogen. Voor een experimentele roman blijft het braaf: rimpels, geen krassen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden