Voor de liefhebbers: volledig uitgeschreven wielerkoers

Niet eerder vertoond: het volledig uitgeschreven verslag van een wielerkoers in boekvorm.

Greg van Avermaet wint de Olypmische wegwedstrijd in Rio in 2016. Beeld anp

'Ze zijn eraan begonnen, hè', zegt José De Cauwer op 193 kilometer van de finish. Vervolgens herhaalt hij die zin: 'Ze zijn er inderdaad aan begonnen.'

Liefhebbers van het wielrennen horen het hem met die typische intonatie vermoedelijk zeggen. Het stemgeluid van commentator De Cauwer is, met dat van zijn collega Michel Wuyts, onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse tv-beelden van een koers.

Nu kan de liefhebber dat commentaar nog eens van a tot z nalezen. Dinsdag werd in België Praat maar vol, jongens! gepresenteerd: het integrale verslag (in 52 duizend woorden) van de overwinning die Greg Van Avermaet vorig jaar boekte in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio.

'Van de pot gerukt', zegt Jeroen Duvillier over deze onderneming, die hem in totaal 84 uur, met een koptelefoon op zijn hoofd, afsloot van de buitenwereld. Maar medelijden is niet op zijn plaats; hij heeft het zichzelf aangedaan.

Als tijdelijke ingezetene van Amsterdam raakte deze Vlaming in een café aan de praat met Wim te Brake. Hun passie voor het wielrennen kwam samen in een gedeelde bewondering voor de VRT-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer.

De eerste is dat al zijn leven lang. De tweede is een oud-coureur die na zijn loopbaan als ingewijde mocht aanschuiven achter de microfoon. Naarmate de jaren vorderden, en dat zijn er nu al meer dan tien, is dat tweetal steeds beter op elkaar ingespeeld.

Net als voor veel van zijn landgenoten is dat voor Te Brake reden voor de liveregistratie van een wedstrijd over te schakelen naar 'de Belg', zoals dat samenzweerderig heet. Inmiddels interesseert die koers hem nog nauwelijks; decor, renners en commentaar prikkeling alle zintuigen. Te Brake: 'Van zo'n uitzending word ik intens gelukkig.'

Zo hoorden Duvillier en hij op 'de Belg' een theatertekst die er om schreeuwde bewaard te worden. En onverwachts deed die kans zich deze zomer voor toen de Belg Greg van Avermaet olympisch goud veroverde. Terwijl favoriet Nibali in gewonnen positie tegen het asfalt smakte, knokte Van Avermaet zich terug en verwezenlijkte een droom - en niet alleen de zijne.

Terwijl Jeroen Duvillier zich aan de transcriptie zette, ontfermde Wim te Brake zich over het ontwerp van hun boek. Naarmate de spanning toeneemt, worden de letters vetter en groter, om als het ware te exploderen bij het passeren van de finish. De pagina's zijn niet genummerd, maar onderverdeeld in nog af te leggen kilometers.

Praat maar vol, jongens! is in eigen beheer uitgegeven. Als het aan Duvillier en Te Brake ligt, is het de eerste in de reeks. Vooral de wk's schreeuwen volgens Wim te Brake om een geschreven weergave. Stiekem droomt hij van de Tour de France, als een omnibus, met teksten van De Cauwer en Wuyts.

De eerste ontbrak dinsdag bij de presentatie, de tweede zei 'gecharmeerd' te zijn door het initiatief. Gecharmeerd? Niet vereerd? Te Brake: 'Wanneer je omgaat met grootheden als Eddy Merckx, word je vanzelf nederig.'

Op weg naar goud

M (Michel Wuyts): Alaphilippe die overpakt.
J (José De Cauwer): Net niet.
M: Fuglsang, Alaphilippe, en Van Avermaet, daar moet het van komen.
J: Hadden we nu maar een klein idee hoe ver deze mannen voorop zaten, hè, dan...
M: Tenzij Thomas straks in de vallei nog eens doorstoomt.
J: Ja, Thomas. Maar met Henao vooraan?
M: Ah, die gaat niet achter zijn ploegmaat rijden? Jah.
J: En Van Avermaet meebrengen.
M: Ah, Thomas moet een Brexit doen.
J: Ja, man.
M: Die gaat vanavond niet te veel meer vertellen.
J: Dat is meer 'n supporter van Nibali.
M: Ik dacht het.
J: Toch?
M: De kans is groot.
J Ja, ik denk het ook. Nog eens Greg.
M: Van Avermaet met een poging tot versnellen.
J: Reuzenkoers gereden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden