Tv-recensieFrank Heinen

Voor boeren, tegen wolven; liefhebbers van Bart Kemp hadden dinsdag een topavond

null Beeld
Frank Heinen

Dinsdagavond schoof bij Op1 Glenn Lelieveld aan om te spreken over de moord op tientallen schapen. Vermoedelijke dader: een wolf.

Ik kende Lelieveld nog niet, maar hij bleek ‘landelijk wolfcoördinator’. Hij sprak over de wolf als de sociaal onaangepaste vriend op wiens komst je de rest van de verjaarsvisite even moet voorbereiden. Lelieveld nam het in een van die oeverloze talkshowdebatjes van ik vind dit en jij vindt dat en never the twain shall meet, op tegen de geëmotioneerde houder van de schapen in kwestie, en Bart Kemp van het platform ‘No Wolves’. Gespreksleider Tijs van den Brink informeerde nog even naar de mogelijkheid de wolf te schieten, maar dat bleek ‘juridisch niet haalbaar’. In gedachten bracht Tijs zijn geweer weer terug naar zolder en besloot het gesprek vervolgens als Diederik Ebbinge in zijn beste Promenade-dagen: ‘Bedenk een oplossing samen. Wij gaan het hier nu niet oplossen.’

Voor liefhebbers van Bart Kemp was het dinsdag sowieso een topavond. Terwijl de ‘No Wolves’-voorman op NPO1 het wolvenvraagstuk zat op te lossen, keek hij bij de buren van NPO2 terug op zijn bijdrage aan de boerenprotesten van vorig najaar. Die stonden centraal bij Medialogica (Omroep Human).

Bart Kemp. Beeld
Bart Kemp.

Kemp werd geïntroduceerd als een soort eerste beweger van die protesten. Voor de Human-camera’s klonk hij uiterst redelijk en bedachtzaam, op archiefbeeld van de manifestatie op het Malieveld maakte hij een meer opgewonden indruk. Hij trok bijvoorbeeld nijdig de microfoon weg voor de mond van D66-kamerlid Tjeerd de Groot toen die een aanloop nam om uit te leggen dat de boeren niet alleen maar gelijk hadden. Een symbolisch moment, bleek uit de rest van de uitzending. Zo argwanend als ze hun onwelgevallige personen en instanties benaderden, zo kritiekloos traden de protestboeren hun medestanders tegemoet. De boeren, in eerste instantie nog aangevoerd door het (volgens de directeur totáál niet commercieel gedreven) miljardenbedrijf ForFarmers, bleken vooral bereid te zijn geweest te luisteren naar collega’s, Kamerleden en journalisten die exact zeiden wat ze wilden horen.

Naar Geesje Rotgers bijvoorbeeld, een journaliste die een documentaire had gemaakt over de ondeugdelijke stikstofmeetmethoden van het RIVM en deels bleek te worden gesponsord door de Stichting Mesdag Zuivelfonds, een ‘onafhankelijke onderzoeksorganisatie met als doelstelling het verbeteren van de melkveehouderij’. Volgens Rotgers was dat niet zo’n punt. Of, zoals voice-over Clairy Polak het fijntjes verwoordde: ‘Rotgers vindt dat ze onafhankelijk is.’


Het programma maakte inzichtelijk hoezeer de boerenprotesten een ingewikkelde coöperatie bleken te zijn geweest van wetenschappers, communicatiebureaus, particuliere sympathisanten, belangenverenigingen en veevoergrootgrutters, koersend op oprechte emotie, bewust halfbakken onderzoek en winstoogmerk. Het memorabele moment waarop de trekkers destijds naar het Mediapark trokken en daar Journaal-zendtijd eisten, ontbrak. Hopelijk krijgt die scène – NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff omringd door kwaaie agrariërs – te zijner tijd nog eens een eigen Medialogica-aflevering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden