Voor al uw rapkennis en hiphopweetjes

WAT hebben rappers Ice T., Puff Daddy en 2Pac met elkaar gemeen? Weinig zou je zeggen, behalve misschien dat ze alle drie miljoenenhits op hun naam hebben staan....

Zo staan ze gebroederlijk naast elkaar in de categorie 'rappers die hun carrière begonnen als danser', een van de honderden lijstjes in het vermakelijke egotrip's Book Of Rap Lists. Een heel boek met een duizelingwekkende hoeveelheid van zulke opsommingen, die tezamen in een grillig mozaïek de hiphopwereld in kaart brengen. Lijsten met de beste hiphopalbums, beste albumtitels, beste rapacts, beste producers en grootste hits liggen nog wel voor de hand, maar egotrip, oorspronkelijk een New Yorks undergroundblad (1994-'98), gaat nog een stuk verder. Het gaat van afgekeurde albumtitels (Niggamortis van Gravediggaz, dat later verscheen onder de titel 6 Feet Deep) tot welke rappers welke tv-spotjes deden (Chuck D: Nike; Guru: Fila; Coolio: Reebok). Van jarennegentig-raphits die zijn gebaseerd op hiphopklassiekers uit de jaren tachtig tot zes essentiële hiphopalbums die werden afgekraakt in Rolling Stone.

Verscholen tussen de lijsten staan ook enkele langere teksten van de hand van kopstukken uit de rap. Rapper Too Short bijvoorbeeld geeft de 'tien geheimen om lang mee te gaan' prijs. Een door de wol geverfde roadmanager poneert de tien geboden voor wie met een rapgroep op tournee is. En Red Alert zet alle essentiële 'old school-dj's' nog eens onder elkaar.

De vijf egotrip-redacteuren, onder wie Chairman Jefferson Mao, moeten de hiphopwereld van binnenuit kennen. Hun kennis gaat veel verder dan de standaard-informatie die je terugvindt in persbiografieën en op websites van artiesten of fans. Want lang niet alles in deze immense stroom van feiten en weetjes is even flatteus. Zo herinnert egotrip tien grote rapsterren nog even aan zwakke debuutsingles, die ze zelf liever zouden vergeten. Een andere opmerkelijke lijst is die met suggesties voor albumhoezen die door het bekende hiphop-designbureau Pen & Pixel werden afgewezen, zoals die waarop de herkenbare auto van de directe rapconcurrentie wordt opgeblazen.

De speelse opzet van deze alternatieve rap-encyclopedie, vormgegeven in een seventies-design met veel ronde letters, maakt het ook een echte koffietafel-uitgave: leuk om in te kijken en door te bladeren - wat mogelijk het enthousiaste commentaar van rapper Chris Rock op de achterflap verklaart: 'The best book I've ever read - and I can't read'. Toch is dit Book Of Rap Lists inhoudelijk te sterk om het daarmee af te doen. Passie voor de muziek spreekt uit elke bladzijde, maar de makers zijn ook kritisch, in tegenstelling tot de grote rap- en r & b-bladen als Vibe en Source. Een verademing in een wereld waar grootspraak, opschepperij en de 'streetcredibility' de dienst uitmaken.

Was het niet Chuck D. van Public Enemy die ooit bezwoer: Never a brother like me to go solo (Welcome to the terrordome) en dus vervolgens wel mooi een soloplaat maakte? Daar is zo'n lijstje met Famous last words (say what?) nou goed voor. Ook rapper Warren G. wordt op z'n plaats gewezen (onderwerp: Lyrical faux pas). Hij blijkt niet alleen een ster in het produceren van 'kinderrijmpjes', maar spelt ook nog eens als een kleuter: op zijn debuutalbum scandeert hij de woorden what's next als: what's N-X-E-T. Onyx wordt in hetzelfde hoofdstuk op de vingers getikt voor een regel uit het nummer Live: We shoot niggas everyday daily. Het droge commentaar van egotrip: We heard you the first time, when you said it first.

Als onafhankelijk rapmagazine mag the arrogant voice of musical truth het dan niet gered hebben, met dit Book Of Rap Lists heeft het postuum toch nog geschiedenis weten te schrijven. En al bestaat de papieren egotrip niet meer, het leeft voort op internet (http://www.egotrip.com), opgemaakt in hetzelfde design als het boek, dat op deze website ook te bestellen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden