De week in boekenBo van Houwelingen

‘Volstrekt analoge’ Van der Heijden steunt de boekhandel met zijn vulpen

null Beeld
Bo Van Houwelingen

Even voelde ik me toch een beetje speciaal, toen ik deze week een mooi boekje in de bus kreeg. De stemvorkligging, van A.F.Th. van der Heijden. Het is een collage van fragmenten uit zijn nieuwe roman, Stemvorken, die eind mei verschijnt. En dit was heus niet zomaar een uitgeverstrucje; het voorpublicatietje was voorzien van een handgeschreven, persoonlijke boodschap van de schrijver zélf.

Van der Heijdens opdracht in De stemvorkligging. Beeld
Van der Heijdens opdracht in De stemvorkligging.

Later op de redactie bleek dat zo’n beetje iedereen het boekje gekregen had. Tuurlijk.

Vijftienhonderd zijn er gedrukt, mede mogelijk gemaakt door het Letterenfonds, met een regeling die schrijvers de mogelijkheid biedt in deze moeilijke tijd een brug te slaan naar lezers. ‘Ze wilden me iets digitaals laten doen’, vertelt Van der Heijden met enige afschuw. ‘Terwijl ik volstrekt analoog ben. Ik ben een man van de vulpen.’ En dus kwam hij met het idee van het boekje en beloofde dan in élk exemplaar iets te schrijven. Met zijn vulpen dus. ‘Een hele fijne Parker. Bordeauxrood. Om mezelf te herinneren aan het glas rode wijn voor na het corvee. Ik heb mijn best gedaan in elk boekje een andere opdracht te schrijven, maar dat is knap lastig. In sommige exemplaren staat alleen de datum en mijn handtekening.’

De meeste boekjes zijn naar boekhandels gestuurd, als opstekertje. Boekhandelaren kunnen het cadeau doen aan hun trouwste klanten. Het past binnen de trend om de lokale boekhandels te steunen. Zo verscheen een paar weken geleden het boekgeschenkje Weer open!, dat klanten alleen krijgen als ze hun boek écht bij een boekhandel kopen. Vorig jaar al doneerde schrijver Daan Heerma van Voss de volledige opbrengst van zijn Coronakronieken aan de boekhandels en Ronald Giphart kondigde deze week aan hetzelfde te doen met zijn novelle Applaus Liefde in tijden van corona (volgende week verkrijgbaar). Rutger Bregman komt rond herdenkingsdag met het boekje Wat maakt een verzetsheld? dat alléén bij lokale boekhandels te koop is.

Sympathiek. En voor wie graag cynisch naar de dingen kijkt: publicitair gezien is het natuurlijk ook niet ongunstig. Van der Heijden: ‘Dit is in de eerste plaats als aardigheidje bedoeld, maar mijn nieuwe roman kan natuurlijk wel alvast een opkontje gebruiken.’

Overigens, wie nog geen genoeg heeft van aardige/gratis boekjes mag zich verheugen op de boekenweek: de CPNB heeft na de persconferentie over de coronamaatregelen van dinsdag besloten dat die op zaterdag 29 mei begint. Het geschenk, Wat wij zagen van Hanna Bervoets, zal vanaf dan een hele maand beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden