Volkskrantprijs voor Van de Werve

Guido van de Werve is de winnaar geworden van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2007. De prijs werd hem zondag uitgereikt tijdens de live-uitzending van het NPS-programma De Kunst...

Van onze verslaggever Rutger Pontzen

Willehad Eilers, ook een van de vijf genomineerden voor de kunstprijs voor beroepskunstenaars, ontving van de jury de uitnodiging volgend jaar februari een muurschildering te maken in het Centraal Museum in Utrecht. Tijdens uitzending werd ook bekend gemaakt dat Marja Arts de winnaar is van het Vierkante Ei, de Volkskrant kunstprijs voor amateurkunstenaars.

Van de Werve werd door de jury geroemd om zijn beelden ‘die zich in het geheugen vastzetten’. Ongebruikelijke, komische en ontroerende video’s die, volgens de jury, onder voorzitterschap van Jeroen Krabbé, een ‘combinatie zijn van de schilderijen van Casper David Friedrich, de films van Charlie Chaplin en het werk van Bas Jan Ader’.

'Zo helder als Mondriaan'
Met name de twee laatste werken van Van de Werve rekende de jury nu al tot de klassiekers binnen de Nederlandse kunst: ‘Het heeft de helderheid van Mondriaan’. In deze twee films is te zien hoe de kunstenaar in de ijzige kou 24 uur lang op de Noordpool tegen de draaiing van de aarde beweegt (ondertitel: The day I didn’t turn with the world), en hoe hij 10 meter voor een ijsbreker uit over de bevroren pool loopt.

De Duitse kunstenaar Willehad Eilers ontving zijn uitnodiging om in het Centraal Museum aan het werk te gaan, vanwege ‘zijn rijke fantasie, zijn virtuoze stijl’, die zijn werk volgens de jury ‘poëtisch en streetwise’ maken. De kunstenaar, die gisteren niet op tijd bij de uitreiking aanwezig kon zijn wegens vertragingen op het Duitse spoor, maakt even absurde als inventieve tekeningen, video’s, films, muurschilderingen, animaties en strips, waarin een olifantje een van de hoofdrolspelers is.

De drie andere genomineerden voor de Volkskrant kunstprijs 2007 waren Jasmina Fekovic, Katarina Zdjelar en het kunstenaarscollectief Antistrot. De kunstprijs voor professionals, 7.500 euro groot (ter beschikking gesteld door het Fonds BKVB) plus een tentoonstelling in het Centraal Museum, werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, de amateurprijs voor het eerst.

Het Vierkante Ei
De jury van het Vierkante Ei loofde winnares Marja Arts omdat ze een dagelijkse handeling tot onderwerp van haar schilderij maakte, zonder al te veel drama ‘zoals in veel amateurkunst’. Arts ontving de prijs voor een schilderij waarin een vader met zijn kind lepelen in een bakje yoghurt (Arts: ‘Kan ook kwark zijn geweest, ik weet het niet meer’).

Ruim 3.200 amateurs schreven zich voor het Vierkante Ei in. De jury koos daaruit zes finalisten: naast Arts, Peter van Holten, Donya Corstanje, Tanya Simons, Thijme Termaat en Willem Stokkel.

Beeld uit de video Nummer acht - Everything is going to be allright door Guido van de Werve. Voor onder meer deze video kreeg Van de Werve de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Beeld
Beeld uit de video Nummer acht - Everything is going to be allright door Guido van de Werve. Voor onder meer deze video kreeg Van de Werve de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden