Volkskrantprijs voor ‘magie’

De Iraans-Nederlandse kunstenaar Navid Nuur (1976) is de winnaar geworden van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2010. Dat maakte juryvoorzitter Ronald Plasterk gistermiddag bekend tijdens een rechtstreekse uitzending van het NPS-programma Kunststof TV. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10 duizend euro dat door het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst ter beschikking is gesteld.

Van onze verslaggever Rutger Pontzen

De jury, met naast oud-minister Plasterk kunstenaar Joep van Lieshout, conservator van het Stedelijk Museum Schiedam Wilma Sütö en Volkskrant-recensent Sacha Bronwasser, prees de winnende kunstenaar omdat hij elk materiaal onderzoekt, ‘hoe banaal ook, met dezelfde intensiviteit. (...) Er blijkt een magische wereld te schuilen in de gewoonste woorden en de meest banale zaken als snoepgoed, tl-balken of een fles kraanwater’.

In reactie op de vraag wat Nuur met het geldbedrag gaat doen, zei hij het te besteden aan een nieuw, riskant project, waardoor ‘ik niet afhankelijk ben van subsidies of andere externe geldschieters, en ik ook niet al mijn eigen geld erin hoef te stoppen’.

Het ruimtelijke werk van Nuur, dat momenteel nog te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam en De Hallen in Haarlem, is zowel monumentaal als kleinschalig. Hij bouwt net zo makkelijk een groot sculptuur op van zachte blokken oasis of waterijsjes, of verstopt een toverstokje in een immense boomtak, als dat hij afgebrande lucifers in een ritmische volgorde neerlegt. In Schiedam heeft Nuur een kast ingericht met toverballen die onder een waterkraan gehouden verschillende kleurpatronen laten zien. In Haarlem kunnen bezoekers een gebotteld flesje kraanwater kopen (voor een euro), waarmee ze ‘onderdeel van Nuurs kunstwerk’ worden.

Naast Nuur werden dit jaar ook Sharon Houkema, Paulien Oltheten, Karin Schipper en Mounira Al Solh door verschillende scouts voor de prijs genomineerd. Publieksfavoriet, voor het beste werk namens de bezoekers in Schiedam, werd dit jaar Eye of the Storm, van Sharon Houkema.

De uitreiking van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, voor in Nederland wonende kunstenaars onder de 36 jaar, vond dit jaar voor de vierde keer plaats. In het eindrapport gaf de jury te kennen bij deze editie voort te gaan op de, sinds 2006 ingeslagen weg: ‘Er is gezocht naar een kunstenaar wiens werk nu kwaliteit heeft maar ook nog onderzoekend is en nieuwsgierig maakt naar wat er staat te gebeuren’. De drie vorige winnaars zijn: Nathalie Bruys (2006), Guido van der Werve (2007) en Eylem Aladogan (2009).

Juryrapport VKBK prijs 2010 ]]>

(Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
(Joost van den Broek / de Volkskrant)Beeld Joost van den Broek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden