Volkskrant-verslaggevers Effting en Modderkolk winnen Tegel voor interview met oud-woordvoerder Wilders

De Volkskrant-verslaggevers Maud Effting en Huib Modderkolk hebben de Tegel voor het beste interview gewonnen. Ze kregen de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs voor hun uitgebreide profielschets van Michael Heemels, de voormalige woordvoerder van Geert Wilders.

Pieter Hotse Smit
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

De jury prees Effting en Modderkolk voor de details in het interview, 'dat leest als roman'. Heemels doet in meerdere gesprekken uit de doeken hoe hij aan de cocaïne verslaafd raakte en een greep in de partijkas deed. Het artikel geeft ook een inkijkje in de gesloten partijcultuur van de PVV.

De Tegels werden dinsdagavond in zeven categorieën uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vijf redacteuren van de Volkskrant waren dit jaar genomineerd.

Volkskrant-correspondent Ana van Es was genomineerd in de categorie verslaggeving voor het verhaal dat zij optekende op de frontlijn in de Libische kustplaats Sirte. Met gevaar voor eigen leven beschreef ze hoe lokale milities een oorlog uitvechten tegen eenheden van terreurgroep IS. Van Es ondernam haar reis naar het front met fotojournalist Jeroen Oerlemans, die daar drie maanden later overleed na een dodelijk schot van een IS-scherpschutter.

Volkskrant-journalisten Tom Kreling en Huib Modderkolk waren genomineerd in de categorie onderzoek met hun verhaal over de gespannen verhouding tussen de geheime diensten en Wilders. Ze schilderden de dilemma's rond Wilders' bewaking en onthulden dat de geheime dienst die rol weleens gebruikt om hem in de gaten te houden.

De Tegel in de categorie talent ging aan Volkskrant-verslaggever Haro Kraak voorbij. Hij werd genomineerd vanwege zijn verhalen over culturele onderwerpen als het post-truth-tijdperk, het taalgebruik in het asieldebat of de beïnvloeding van onze smaak door Spotify en Netflix. 'Dat doet hij scherpzinnig en in een toegankelijke stijl', schreef Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque in reactie op zijn nominatie.

Schuldig

In de categorie Achtergrond won de Human-documentaireserie Schuldig. Die laat zien hoe mensen in de Amsterdamse Vogelbuurt in steeds diepere financiële problemen komen, mede omdat de aanpak faalt. We maakten er destijds deze special over.

Winnaars

De prijs voor het beste nieuwsverslag ging naar een groep journalisten van NOS op 3 voor een reeks verhalen over de Brusselse gemeente Molenbeek, thuisbasis voor terroristen die de aanslagen in Parijs en Brussel voorbereiden. De Tegel voor nieuws ging naar Ingrid de Groot en Peter Groenendijk van het AD voor hun onthullingen over de chemische fabriek van Dupont in Dordrecht.

Met zijn verhalen over de malafide transportwereld won Sjors van Beek van de Limburger de Tegel voor beste onderzoek. De prijs voor het beste camerawerk, de categorie die is vernoemd naar de overleden cameraman Stan Storimans, was voor Harry van de Westelaken van Brandpunt KRO/NCRV. Hij legde de slag om de Iraakse stad Mosul vast.

De publieksprijs ging naar Thomas Rueb van NRC. Hij interviewde de Marrokaans-Nederlandse politieagent die werd gearresteerd, omdat zijn collega's niet geloofden dat hij een agent is.

Deze Volkskrantartikelen waren genomineerd voor een Tegel

Categorie Interview: Maud Effting en Huib Modderkolk
Michael Heemels moest weg als PVV-woordvoerder. Hij had in de kas gegraaid. In de Volkskrant vertelde hij zijn verhaal - ook over de gesloten partijcultuur. (+)

Catergorie Onderzoek: Tom Kreling en Huib Modderkolk
Verslaggevers Tom Kreling en Huib Modderkolk legden de gespannen verhouding tussen geheime diensten en Geert Wilders bloot. Wat is het effect van de continue beveiliging van de PVV-leider op hem en op de overheid? Kreling en Modderkolk ontdekten een undercoveroperatie in Kopenhagen. (+)

Categorie Nieuwsverslaggeving: Ana van Es
Correspondent Ana van Es maakte in juli vorig jaar een reportage vanaf het Libische front. Ze volgde het vrijwillige volksleger in Libië, dat op blote voeten IS te lijf gaat.

Categorie Talen: Haro Kraak
Mediaredacteur Haro Kraak werd genomineerd vanwege zijn verhalen over culturele onderwerpen als het post-truth-tijdperk, het taalgebruik in het asieldebat of de beïnvloeding van onze smaak door Spotify en Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden