Volkskrant gaat krant in nieuw online model aanbieden

Volkskrant.nl komt volgend jaar met een geheel nieuwe site. Tegelijkertijd zal de krant zijn gehele inhoud in een online omgeving presenteren. Krant en site komen zo dichter bij elkaar te liggen.

De Volkskrant Beeld null
De Volkskrant

De plannen voor een nieuwe site zijn er al langer. Nu is echter ook besloten de - gratis - site en de krant op elkaar aan te laten sluiten. 'Op dit moment staan ze nog los van elkaar. Je hebt Volkskrant.nl en je hebt de krant. Voor veel lezers is het onduidelijk hoe deze zich tot elkaar verhouden', zo zegt Laurens Verhagen, hoofdredacteur van Volkskrant.nl.

Het idee is om naast de gratis nieuwssite een zogenoemde Plus-omgeving aan te bieden. Voor deze Plus-artikelen - uiteraard gratis te lezen voor abonnees - kunnen site-bezoekers voor een vast bedrag een dag- of maandpas kopen, waarmee de gehele krant inclusief de archieven zijn te raadplegen. Ook zullen er gespecialiseerde apps komen, bijvoorbeeld van een bepaalde columnist.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, noemde vandaag op Radio1 twee belangrijke voorwaarden voor lezers om voor online content te betalen: het moet toegevoegde waarde hebben en de dienst moet zeer gebruiksvriendelijk zijn. Niet voor niets noemde Remarque in dit verband iTunes en Spotify. Remarque heeft goede hoop dat lezers dan wel zullen betalen voor online content. Hij verwijst hierbij naar Amerikaanse voorbeelden als de New York Times die met dit model tegenwoordig succesvol zijn.

Etalage
Op de nieuwe site zullen de bezoekers iedere dag een virtuele etalage te zien krijgen waarin de beste of meest opmerkelijke artikelen uit de krant worden gepresenteerd.

'Nu is er nog veel verwarring. Sommige lezers denken dat we de complete krant iedere dag ook gratis op de site zetten, terwijl we dat maar met zo'n 5 procent van de artikelen doen. Een andere groep denkt juist dat Volkskrant.nl sowieso voor iedereen betaald is. Dit is een suboptimale ervaring', aldus Verhagen.

De nieuwe sites en bijbehorende apps zullen naar verwachting komende lente beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden