Volkskrant-correspondent wordt hoofdredacteur VN

Oscar Garschagen, correspondent van de Volkskrant in Washington, wordt de nieuwe hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Hij volgt de vorig jaar september overleden Joop van Tijn op....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De redactie van Vrij Nederland heeft zaterdag tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky unaniem ingestemd met de benoeming. Van Garschagen wordt verwacht dat hij een proces van vernieuwing en verjonging op gang brengt, waarvoor de redactie na de dood van Van Tijn al had gekozen.

Margalith Kleijwegt, lid van de redactiecommissie die de benoeming voorbereidde, zegt blij te zijn met Garschagen. Ze omschrijft hem als 'een leuke en aardige man en bovendien een hele goede journalist'.

Vrij Nederland heeft een half jaar naar een opvolger voor Van Tijn gezocht. 'Dat is niet lang als je heel zorgvuldig te werk gaat', zegt Kleijwegt.

Na het overlijden van Van Tijn was boekenredacteur Carel Peeters waarnemend hoofdredacteur. Garschagen werd in december gevraagd of hij wilde solliciteren, waarna zowel in Washington als in Amsterdam gesprekken plaatsvonden met VN-uitgever Lize Alink, een afvaardiging van de redactie en directeur Cees van Nijnatten van Weekbladpers Tijdschriften.

Tijdens de Krasnapolsky-bijeenkomst heeft Garschagen de VN-redactie voorgehouden dat hij de krant 'een bredere journalistieke agenda' wil geven. Het weekblad moet, zegt hij, bijvoorbeeld meer gaan schrijven over economische onderwerpen en nieuwe media. Volgens Garschagen gaat het met VN (90 duizend abonnees) lang niet zo slecht als soms wordt gesuggereerd. 'Voor zwartgalligheid is geen reden, het zit goed en gezond in elkaar.'

De benoeming van Garschagen wordt door prominente oud-redacteuren van Vrij Nederland over het algemeen 'heel verstandig' genoemd. 'Ik had het dom gevonden als ze iemand van binnen hadden genomen', reageert Martin van Amerongen. 'Het is en blijft een verkokerd gezelschap, dat snel aan het ruziën slaat. Ik hoop dat Garschagen het organisatorisch talent heeft om met die nog steeds bestaande bloedgroepen om te gaan.'

Net als Van Amerongen kent oud-VN-redacteur Gerard van Westerloo, nu hoofdredacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer, Garschagen vrijwel alleen 'in geschrifte'. 'De kans op vernieuwing en verjonging bij VN was veel minder groot geweest als ze weer iemand van binnen hadden genomen.' Daarmee stemt Rinus Ferdinandusse, vóór Joop van Tijn hoofdredacteur bij VN, in: 'Ik ben zeer tevreden met de benoeming.'

De 45-jarige Garschagen begint op 1 augustus bij Vrij Nederland. Zijn journalistieke loopbaan begon hij in 1974 bij het dagblad Trouw. In 1977 werd hij bij de Volkskrant achtereenvolgens parlementair redacteur in Den Haag en van 1986 tot 1992 correspondent in Brussel. Sindsdien was Garschagen correspondent in Washington. In 1994 kreeg hij de Anne Vondeling Prijs voor zijn verslaggeving uit de Verenigde Staten.

Garschagen zou in de loop van dit jaar zijn correspondentschap in de VS beëindigen. Bij VN gaat Garschagen leidinggeven aan circa vijftig tot zestig mensen. Hij heeft geen ervaring als manager, 'maar je kunt niet alles tegelijk zijn, en ik ben vooral journalist'. Het is, zegt hij, 'mooi dat er nog plekken zijn waar je voor zo'n functie gevraagd wordt op grond van je schrijverij'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden