Volkskrant boekentips: Nir Baram en Midas Dekkers

Het wekelijkse literaire voorproefje. Morgen in het boekenkatern in Sir Edmund, nu al online te lezen: een persoonlijk verhaal van schrijver Nir Baram die in Amsterdam was omdat schrijven hem niet lukte en de recensie van het nieuwe boek van Midas Dekkers.

Wilma de Rek
null Beeld
Beeld

Writer in residence

Morgen verlaat de Israëlische schrijver Nir Baram (1976, onlangs verscheen zijn nieuwe roman Wereldschaduw, hij geldt als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie) Amsterdam, na er zes weken als 'writer in residence' te hebben doorgebracht. Voor Sir Edmund schreef Baram een prachtig en zeer persoonlijk verhaal (+) over zijn verblijf in Nederland. 'Het toeval wil dat ik nu al voor een tweede keer in Amsterdam ben tijdens een periode dat schrijven me niet lukt, waarbij ik hoop dat deze stad me uit de crisis zal helpen.'

Nir Baram, hij geldt als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie. Beeld Jolijn Snijders
Nir Baram, hij geldt als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie.Beeld Jolijn Snijders

Gevoel van geborgenheid

'Niets vinden poezen heerlijker dan een kartonnen doos', aldus Midas Dekkers in zijn nieuwe boek De thigmofiel, 'liefst net iets kleiner dan zijzelf, waar ze zich in moeten wringen tot alleen het kopje er nog bovenuit steekt.' Dat intense geluksgevoel dankzij een eenvoudige doos is volgens hem 'een zelden beschreven, maar diepgeworteld talent van uitverkoren dieren'. Volgens Marcel Hulspas is De thigmofiel honderd procent Midas Dekkers: 'Ontspannen keuvelend voert hij de lezer mee van holenmens naar schuilkelder, van zijn eigen doodskist (dankzij de EO mocht hij daar even in liggen) naar de ijzeren long.' Vier sterren.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden