Volkskrant Avond: 'Zelfdodingspoeder' leveren aan particulieren moet verboden worden, vinden leveranciers

Goedenavond. Leveranciers van chemicaliën vinden dat de overheid het leveren van 'zelfdodingspoeder' aan particulieren moet verbieden. Webshops en groothandelaren stoppen uit eigen beweging al met de particuliere levering van een conserveermiddel dat voldoet aan de beschrijving van het 'humane' zelfdodingsmiddel van de Coöperatie Laatste Wil. Dat blijkt uit navraag bij zeven aanbieders van het middel. Verder in deze avondnieuwsbrief: de 19-jarige Ximena stierf nadat ze het poeder voor 10 euro had aangeschaft en had ingenomen. Volgens haar ouders heeft de Coöperatie Laatste Wil haar tot suïcide aangezet.

Vlinders voor de 19-jarige Ximena. Het meisje beroofde zichzelf van het leven met een 'zelfdodingspoeder'. Beeld Linelle Deunk / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

'Zelfdodingspoeder' leveren aan particulieren moet verboden worden, zeggen zeven aanbieders tegen de Volkskrant
Leveranciers van chemicaliën vinden dat de overheid het leveren van 'zelfdodingspoeder' aan particulieren moet verbieden. Webshops en groothandelaren stoppen uit eigen beweging al met de particuliere levering van een conserveermiddel dat voldoet aan de beschrijving van het 'humane' zelfdodingsmiddel van de Coöperatie Laatste Wil.

Oud-president Zuid-Afrika wordt vervolgd voor 16 aanklachten van corruptie, fraude en witwassen

Justitie in Zuid-Afrika gaat over tot strafrechtelijke vervolging van Jacob Zuma, de voormalige ANC-leider die vorige maand voortijdig terugtrad als president. Openbaar aanklager Shaun Abrahams maakte vrijdagmiddag bekend dat justitie werk maakt van zestien aanklachten wegens corruptie, fraude en witwassen.

Britse politie stelt moordonderzoek in naar Poetin-criticus Nikolaj Gloesjkov
De Britse politie is een onderzoek begonnen naar de dood van de Russische balling Nikolaj Gloesjkov, die eerder deze week dood werd aangetroffen in zijn huis. De politie gaat ervan uit dat hij is vermoord, omdat er sporen van wurging op zijn nek zijn gevonden.

Salvador Dalí na dna-onderzoek herbegraven in Figueres
Het lichaam van de beroemde Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is weer teruggeplaatst in de tombe in zijn eigen theatermuseum in Figueres. In het diepste geheim hebben forensische experts in de nacht van donderdag op vrijdag de stoffelijke resten van Dalí herbegraven op de plek waar de 84-jarige surrealistische meester tot juli vorig jaar had gelegen sinds hij door hartfalen was overleden.

Salvador Dalí in de jaren '60. Beeld getty

Video van de dag

Onze V-Vlogger Lisa Koetsenruijter bezoekt de tentoonstelling over oceaanstomers in het Victoria & Albert Museum in Londen, waar ze onder andere een stukje van de Titanic ziet. Ze loopt ook nog even binnen bij een galerij met pompoenschilderijen.

Vanavond op televisie

Even nagenieten van het diner met Goed volk, waarin de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus kookt voor gesloten gemeenschappen - vandaag voor werknemers van een Amerikaans bordeel (NPO 3, 20.25 uur). Christopher Nolans Inception is een film om opnieuw en opnieuw en opnieuw te kijken - dus waarom niet vanavond (Canvas, 21.15 uur). Voor de laatbloeiers is er de docu Hitchcock's Shower Scene: 78/52, over de wereldberoemde douchescène uit horrorklassieker Psycho (BBC 2, 00.55 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Was de zelfdoding van hun 19-jarige dochter een oprechte doodswens of werd ze op het idee gebracht? (+)
De 19-jarige Ximena stierf nadat ze een 'zelfdodingspoeder' had ingenomen. Volgens haar ouders heeft de Coöperatie Laatste Wil haar tot suïcide aangezet.

Venijnig verhoor Astrid Holleeder op elfde procesdag: 'Mijn moeder en ik mogen mijn broer het leven ontnemen' (+)
Op de elfde zittingsdag van het proces-Holleeder werd zijn zus Astrid venijnig verhoord.

'Plus'-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Veel rashonden zijn zo doorgefokt dat ze constant lijden - waar vind je er een die wél gezond is? (+)
Een te kleine schedel met altijd hoofdpijn tot gevolg, een stompe snoet en dus ademhalings-problemen. Veel rashonden zijn zo doorgefokt dat ze constant lijden. Op zoek dus naar een gezonde rashond - maar waar vind je die?

Dit vind ik en ik blijf erbij. Of wacht, eigenlijk heeft u wel gelijk (+) Waarom mensen zo hardnekkig vasthouden aan hun standpunt en hoe je iemand toch van mening kunt laten veranderenVeel rashonden zijn zo doorgefokt dat ze constant lijden - waar vind je er een die wél gezond is?

Flo (8) is een pug. Haar eigenaar Diony van den Berg maakt voor mopshonden deze halsbanden op maat. Een gewone halsband verergert de ademhalingsproblemen van de dieren. Beeld Jeroen Hofman / de Volkskrant

Wat doen we met de 'semi-overheidsinstellingen': nationaliseren of privatiseren? (+)
Met zijn opmerking dat banken als ING 'semi-overheidsinstellingen' zijn, heeft premier Rutte onbedoeld het debat over de toekomst van de financiële sector heropend. Wordt het nationaliseren of privatiseren?

'We kunnen de bevolkingsgroei aan. Laat maar komen, die extra 2,5 miljard mensen'
Filosoof Ralf Bodelier (57) veranderde van mening over bevolkingsgroei, vertelt hij in de rubriek 180 graden. 'De mens heeft een groot oplossend vermogen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.