Volkskrant Avond: Worden de regeringspartijen morgen afgestraft? | Waarom de Amsterdamse beurs weer in trek is

Goedenavond. Stemt u morgen op een regeringspartij? De afgelopen decennia verloren die namelijk altijd bij de gemeenteraadsverkiezingen. De spanning op het Binnenhof is in ieder geval voelbaar. En u mag u morgen ook uitspreken over de 'sleepwet'. Voor de laatste twijfelaars zetten we nog een keer op een rijtje waar het referendum precies over gaat, en wat de nieuwe wet behelst. Doe er uw voordeel mee.

Stembussen voor het raadgevend referendum staan klaar voor morgenochtend. Beeld anp
Stembussen voor het raadgevend referendum staan klaar voor morgenochtend.Beeld anp

Ja, het heeft zin om te stemmen. Al is het maar om een tegensignaal af te geven
Voor de tweede en waarschijnlijk laatste keer kunt u vandaag stemmen in een raadgevend referendum. De inzet is de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De vraag op het stembiljet luidt: bent u voor of tegen de wet? Uw stem is een niet-bindend advies aan de regering. Heeft het zin om te stemmen?

Raad voor het openbaar bestuur: 'Raadslidmaatschap dreigt privilege voor rijke mensen te worden'
Het raadslidmaatschap dreigt een privilege te worden voor bemiddelde mensen, met genoeg tijd en geld om de steeds zwaardere taak te vervullen. Dat beeld doemt op uit een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB) aan het ministerie van Binnenlandse zaken. Voor veel raadsleden is hun baan als volksvertegenwoordiger steeds moeilijker te combineren met werk en privé.

Texas vraagt zich na vijfde bomexplosie op rij nerveus af wie erachter de aanslagen zit; politie tast nog in duister
De Amerikaanse staat Texas is dinsdag voor de vijfde keer op rij in deze maand opgeschrikt door een bomaanslag. Dit keer ging de bom af in een distributiecentrum van pakketbezorgbedrijf FedEx. Na bijna drie weken met vijf aanslagen, twee doden en zes gewonden, tast de politie nog altijd in het duister wie erachter zit en wat de motieven zijn van de dader of daders.

Minister Schouten pleit voor het schrappen van 'tenminste houdbaar tot' op producten als rijst en pasta
Om voedselverspilling tegen te gaan moet de voedingsindustrie minder voorzichtig worden met houdbaarheidsdata. Dit appèl doet minister Carola Schouten op voedselbedrijven. Ook pleit ze in Europa voor het schrappen van de zogenoemde 'tenminste houdbaar tot'-vermelding (tht) op producten die zeer lang houdbaar zijn - zoals rijst, koffie, pasta en bronwater.

Politiechef Brian Manley staat de pers te woord. Beeld afp
Politiechef Brian Manley staat de pers te woord.Beeld afp

Video van de dag

Vanavond op televisie

Ook op tv ontkomt u vanavond niet aan de gemeenteraadsverkiezingen: Rob Trip leidt een debat tussen landelijke fractieleiders. Intussen wordt geschakeld met Enschede, Utrecht en Rotterdam voor debatten met lokale politici. (Nederland kiest, NPO1, 20.30 uur). Geen zin in politiek? Vanavond gaan ook de nieuwe seizoenen van Hier zijn de Van Rossems (NPO 2, 20.25 uur) en Je zal het maar hebben (NPO 3, 21.15 uur) van start. Meer tips vindt u hier.

Vanavond start een nieuw seizoen Hier zijn de Van Rossems. Beeld anp
Vanavond start een nieuw seizoen Hier zijn de Van Rossems.Beeld anp

Morgen in de krant

Spanning op het Binnenhof: niemand wil morgen het stempel van verliezer krijgen (+)
De gemeenteraadsverkiezingen hebben ook invloed op de landelijke verhoudingen. Voor de coalitie zijn de voortekenen niet onverdeeld gunstig.

De 'sleepnetwet' uitgelegd in 12 heldere vragen en antwoorden
Hoe ver mogen de AIVD en de MIVD gaan om de veiligheid van Nederlanders te waarborgen? Dat is vanaf 1 mei 2018 (4 maanden later dan gepland) vastgelegd in een nieuwe wet. Dat die wet er komt is zeker, maar toch hebben vijf studenten met een burgerinitiatief een raadgevend referendum afgedwongen. Wat staat er nu precies in die wet, hoe zit het met dat 'sleepnet' en wat willen ze met een referendum? Twaalf vragen en antwoorden.

'Plus'-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Het is weer dringen geblazen in de rij voor de beursgang (+)
Op Beursplein 5 aan het Damrak in is het soms dringen bij de ingang, soms bij de uitgang. Nadat enkele jaren geleden nog werd gewaarschuwd dat de Amsterdamse beurs geen museum voor financieel erfgoed zou mogen worden, verdringen bedrijven zich er nu alsof het de hipste club van de stad is.

Enschede is het toneel van een bijzonder journalistiek experiment
(+)
Samen een redactie: het media-experiment van lokale omroep 1Twente en dagblad Tubantia maakt de regionale journalistiek in Enschede springlevend. Is de Newsroom Enschede de journalistiek van de toekomst?

Opnames van het programma Ik Teken Voor 80! bij 1Twente. Beeld Tom Janssen / de Volkskrant
Opnames van het programma Ik Teken Voor 80! bij 1Twente.Beeld Tom Janssen / de Volkskrant

Federal Reserve kondigt verwachte renteverhoging aan: wat zijn de gevolgen? (+)
Het wordt beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor de huidige economische voorspoed - en het komt snel dichterbij. Is Nederland opgewassen tegen een stijgende rente?

Aaf zag de revue van Alex Klaasen en kreeg een onversneden ik-leef-in-de-tijd-van-gevoel
Aaf Brandt Corstius kan jaloers zijn op mensen die 'in de tijd van' hebben geleefd, zoals die van Vincent van Gogh of Gerrit Rietveld. Maar de revue van Alex Klaasen gaf haar zo'n gevoel: 'Ik zag mensen bijna sterven van het lachen en daarna een klein beetje huilen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden