Nieuwsbrief de Volkskrant

Volkskrant Avond: Wie produceert stiekem de verboden stof die de ozonlaag aantast? | Justin Kluivert doet zijn verhaal: ‘Ik zat helemaal niet te wachten op geld’

Goedenavond. Al op de eerste dag van het hoger beroep van de ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders worden de raadsheren gewraakt. Volgens de verdediging is ‘er sprake van willekeur’. ‘Waarom wordt PVV-leider Geert Wilders wél vervolgd en Alexander Pechtold niet?’ Verder in uw avondnieuwsbrief: Justin Kluivert vertelt waarom hij zijn contract niet wil verlengen bij Ajax: ‘Ik zat helemaal niet te wachten op geld. Ik wil mezelf ontwikkelen.’

Wetenschappers meten de zonnestraling op Antarctica. Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Amsterdam sticht een Nationaal Slavernijmuseum, iedereen mag meedenken
Hoe moet het nieuwe Nationaal Slavernijmuseum eruit zien? In welk deel van Amsterdam moet het komen? En welk verhaal moet het precies vertellen? Daar mag ú over meepraten.

Uitstoot van verboden stof die de ozonlaag aantast is toegenomen
Wetenschappers hebben ontdekt dat de uitstoot van een verboden stof die de ozonlaag aantast is toegenomen. Dat kan betekenen dat het gas ergens illegaal wordt geproduceerd. De bron van de schadelijke stof ligt volgens de onderzoekers in Oost-Azië.

Zembla-journalist voor een jaar toegang geweigerd tot Utrechts ziekenhuis
Zembla-journalist Ton van der Ham mag tot april volgend jaar niet meer in het Universitair Medisch Centrum Utrecht komen. Dat meldt het tv-programma – bekend om zijn onderzoeksjournalistiek – op de eigen site. 

Trumps ontwapeningsplan voor Noord-Korea: Kim moet deel kernwapens in halfjaar naar buitenland verschepen
Een maand voor de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, wordt duidelijk hoe president Trump Pyongyang in korte tijd nucleair wil ontwapenen. De VS eisen dat Noord-Korea binnen een halfjaar een deel van zijn kernwapens, plutonium en raketten naar het buitenland verscheept. Pyongyang beschikt volgens schattingen over vijftien tot zestig atoombommen.

Video van de dag

Hou je van pittig eten? Tijd om kennis te maken met deze Sichuankeuken in Amsterdam, waar ze ‘getrouwd zijn met spicy’. Het eten is er zo heet, dat het soms letterlijk je mond verlamt. Foodvlogger Mooncake neemt je mee naar het beste wat de Sichuankeuken te bieden heeft (én ze doet zelf ook een dappere poging om de hete pepers te doorstaan).

Vanavond op televisie

Twee dagen voor het huwelijk is er veel prins Harry en Meghan Markle op tv. Zoals de documentaire Harry en Meghan, een koninklijk sprookje, waarin het verrassende liefdesverhaal wordt verteld door diverse insiders (NPO 1, 21.30 uur). In de documentaire 3Doc: That Sugar Film uit 2014 onderzoekt maker Damon Gameau het effect van veel suiker op zijn lichamelijke gezondheid (NPO 3, 21.35 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Geert Wilders samen met zijn advocaten Carry Knoops en Geert-Jan Knoops in de rechtbank bij aanvang van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Wilders wraakt in ‘Minder Marokkanen’-zaak het hele hof om ‘willekeur’
Al op de eerste dag van het hoger beroep van de ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders worden de raadsheren gewraakt. Reden: ze wezen zijn onderzoeksverzoeken af. En dus vindt de PVV-leider dat hij bij voorbaat geen eerlijk proces meer krijgt. 

Alles uit de kast om ebola in Congo te stoppen – wat is de stand van zaken?
De ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo gaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe, ernstiger fase in. Het levensgevaarlijke en zeer besmettelijke virus is nu ook vastgesteld in een grote stad.

Schoot de geestelijke gezondheidszorg tekort bij Malek F.?
Omdat de geestelijke gezondheidszorgorganisatie Parnassia Malek F. liet gaan, kon hij op 5 mei meerdere mensen neersteken in Den Haag. Daarom is Parnassia medeschuldig aan het gebeurde, redeneert de familie van F. Had Parnassia F. tegen zijn wil moeten vasthouden of anderszins meer zorg moeten bieden, omdat zijn familie had geconstateerd dat hij paranoïde en psychotisch zou zijn? Vijf vragen.

Justin Kluivert viert zijn goal tegen Roda JC, 2017. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Justin Kluivert (19) doet zijn verhaal: ‘Ik zat helemaal niet te wachten op geld’
Justin Kluivert zal zijn contract bij Ajax deze zomer niet verlengen. Daarvoor is er te veel gebeurd. Gebrek aan vertrouwen. De verminderde sfeer in de selectie. Een poging om hem zonder medeweten te verkopen aan Tottenham Hotspur. Bovendien acht Kluivert het toekomstperspectief ongewis.

In Baudets novelle staan accenten, cursiveringen, stopwoordjes en af en toe iets geks
De vele accenten en cursiveringen in Van elk waarheen bevrijd doen denken aan Couperus (‘Lúister naar die Cis!’, en ‘Ze waren zo lang samen geweest- zo lang!’), minus Baudets stopwoordjes ‘gewoon’ en ‘eigenlijk’, en af en toe staat er iets heel geks.

Het been van Aafs zoon kwam tussen de spaken, gek genoeg bood Instagram troost
'Het rare was dat ik tijdens het nare deel van dit ongeluk, dus voordat het gips in zicht kwam en er nog gehuild werd, veel aan Instagram had. Je mag als moeder foto’s plaatsen van kleine ongelukjes van je kind. Dus: veel gips. En trouwens, gips is, dat bleek nu ook wel, iets heel positiefs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden