Volkskrant Avond: Waarom Thierry Baudet nog veel moet leren | Hoe kan het toch dat de lonen maar niet stijgen?

De economie groeit, maar dat vertaalt zich vooralsnog niet in loonstijgingen. Fitnessinstructeurs, zwemleraren en andere werknemers in de sector sport en recreatie komen er het bekaaidst vanaf. Verder in de Volkskrant Avond: Debatteren in de plenaire zaal is een zware klus, merkte ook Thierry Baudet deze week. Dit is waarom het tijdens zijn eerste Kamerdebat misging. En kunnen we nog kijken naar films met Kevin Spacey?

Thierry Baudet tijdens het debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Hoge partijgenoten steunen Sanders: Democratische strijd was opgezet om Clinton te laten winnen
Bernie Sanders riep vorig jaar constant dat de strijd met Hillary Clinton oneerlijk verliep en nu zijn twee vooraanstaande Democraten het hartgrondig met hem eens. Zowel de progressieve senator Elizabeth Warren als oud-partijvoorzitter Donna Brazile zegt dat Clinton en haar campagne de strijd met Sanders zo manipuleerde, dat Clinton de Democratische nominatie niet kon verliezen.

Ultimatum voor minister Slob: meer geld voor basisonderwijs, anders opnieuw staking
Het basisonderwijs stelt minister Arie Slob (Onderwijs) een ultimatum. Hij krijgt een maand de tijd om meer geld vrij te maken voor een beter salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. Lukt dat niet, dan blijven de scholen op 12 december opnieuw een dag dicht.

Medewerker Twitter deactiveert account Trump - hij had iets veel ergers kunnen doen
Elf minuten. Meer was het niet. Elf minuten lang kon Donald Trump donderdagnacht zijn bijna 42 miljoen volgers niet bestoken met nieuwe berichten en inzichten. Een invalkracht van Twitter had het account @realDonaldTrump gedeactiveerd. De schade viel mee, maar zo'n actie kan veel ernstiger gevolgen hebben.

Sport- en horecawerknemers zijn qua loonontwikkeling het slechtste af
Fitnessinstructeurs, zwemleraren en andere werknemers in de sector 'sport en recreatie' hebben sinds de eeuwwisseling een vijfde van hun koopkracht zien verdampen. Daarmee zijn de 76 duizend Nederlanders in deze bedrijfstak de grote verliezers van de door stagnerende lonen geplaagde 21ste eeuw. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers.

Over de vraag waarom juist werknemers in de sector sport en recreatie zoveel koopkracht zijn verloren, tasten NOC*NSF, het Mulier Instituut en andere sportorganisaties in het duister. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Video van de dag

Zelfgemaakte filet americain is veel lekkerder dan die uit de winkel. En het is ook nog eens gemakkelijk om te maken, laat Volkskeukenkok Sake Slootweg hier zien. Tipje van de sluier: hij gebruikt kogelbiefstuk.

Vanavond op televisie

Limburgia is de veelbelovende aftrap van een nieuwe One Night Stand-reeks, een project dat jonge makers in staat stelt een film te maken (NPO 3, 21.20 uur). In de documentaire Bird on a Wire wordt singer-songwriter Leonard Cohen (1934-2016) gevolgd tijdens zijn Europese tournee van 1972 (Arte, 21.50 uur). En in Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) wordt het klimaatbeleid uit het regeerakkoord besproken. Is Rutte III het groenste kabinet ooit? Alle tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Baudet na eerste debat: 'Als dit het niveau is, laat dan maar'
Met spanning werd uitgekeken naar de eerste Algemene Politieke Beschouwingen van Thierry Baudet. De welbespraakte Forum voor Democratie-leider kan zich gesterkt voelen door de laatste peilingen. Toch ging het mis. (+)

'Met Trump over mijn Megumi praten, wie weet helpt het'
Zeker dertien Japanners zijn in de jaren zeventig en tachtig door Noord-Korea ontvoerd. Nu heeft dat de aandacht van de Amerikaanse president. Tijdens zijn Azië-trip ontmoet Donald Trump de Japanse Sakie Yokota, wiens dochter in 1977 werd ontvoerd door Noord-Korea. De Volkskrant sprak met haar. (+)

Hoe kan het toch dat de lonen maar niet stijgen?
Al vier decennia liggen de lonen van Nederlanders op een gelijk niveau. Wel economische groei, maar geen salarisverhoging. Wie of wat heeft daarin de hand gehad? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Zijn films met Kevin Spacey ineens enger geworden, fouter, of wint zijn grote talent?
Na een week waarin de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen Kevin Spacey zich opstapelden, vraagt filmredacteur Bor Beekman zich af wat dit betekent voor de kijker.

Pieter de Waard, blits boegbeeld van Telstar
Hier is Telstar-voorzitter Pieter de Waard. Blits boegbeeld van de tobbende Jupiler League-club uit de IJmond. 'Ik ben mooi van lelijkheid, net als IJmuiden.' (+)

Lisa van der Velden: Bij soy boy dacht ik meteen aan een sojalatte drinkende, veganistische man
Uit alle analyses die de afgelopen dagen over soy boy verschenen begreep Lisa van der Velden dat er goed over de term is nagedacht. 'Een soy boy is dus niet alleen een sojalatte drinkende etcetera-man, maar vooral een vrouwelijke man, en dat vindt alt-right kennelijk Heel Erg.' (+)

Pieter de Waard: 'Ik ben mooi van lelijkheid, net als IJmuiden.' Beeld Valentina Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.