Volkskrant Avond: Vergeet wat opruimgoeroes zeggen, bewaren is goed | Afrikaanse tech in Silicon Savannah

Goedenavond. In een tweet kondigde de Amerikaanse president woensdag aan 'dat de raketten er aan komen' om Damascus te straffen voor de 'gifgasaanval' in Douma. Wat zijn de militaire opties? verder in de Volkskrant Avond: wat de opruimgoeroes ook zeggen, bewaren doet goed en hoe gaat Arjen Lubach, nu hij van Facebook af is, een miljoenenpubliek bereiken?

Amerikaanse F-18 Super Hornets. Beeld US Department of Defense

Vandaag belangrijk

Trump kondigt aanval op Syrië in tweet aan: dit zijn Amerika's militaire opties
Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee staan gereed nu president Trump aanstuurt op een vergeldingsaanval tegen Syrië. In een tweet kondigde de president woensdag aan 'dat de raketten er aan komen' om Damascus te straffen voor de 'gifgasaanval' in Douma. Trump heeft diverse militaire opties: van een beperkte kruisrakettenaanval tot een grootschalige luchtcampagne.

In de Sahel is 80 procent van de vogels verdwenen
Het aantal vogels in de Sahel is de afgelopen halve eeuw met 80 procent afgenomen. In die periode zijn 1,5 tot 2 miljard vogels in de regio ten zuiden van de Sahara hun leefgebied kwijtgeraakt, zo schatten Nederlandse onderzoekers op basis van tellingen in twee West-Afrikaanse landen. Belangrijkste oorzaken zijn het verdwijnen van begroeiing door grote droogte in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw en door het afgrazen van de savannes.

Brabants CDA-bestuurslid jaar de cel in om indirecte betrokkenheid bij drugsproductie
De 52-jarige Wim van der P. uit het Brabantse Leende, voormalig bestuurslid van de regionale CDA-afdeling, was zelf niet direct betrokken bij de grootschalige productie van harddrugs op zijn erf, maar de rechter acht hem wel medeplichtig aan en behulpzaam bij de criminele activiteiten in de loods waar in februari vorig jaar het grootste in Nederland aangetroffen drugslab ooit werd ontmanteld.

Zondag met Lubach verlaat Facebook: hoe moet hij nu zijn miljoenenpubliek bereiken?
'Goed, ik ben eraf. Heerlijk', twitterde Arjen Lubach woensdagavond even na 20.00 uur. Hij heeft zijn Facebook-account gewist en ook de Facebookpagina van zijn programma Zondag met Lubach. Is er ook al een alternatief? De programmamakers wilden er woensdag niets over kwijt; ze houden niet van napraten.

Arjen Lubach had op Facebook 140 duizend volgers en zijn programma Zondag met Lubach 364 duizend. Wat gaat hij nu doen? Beeld anp

Video van de dag

Het wordt hoog tijd dat we in groten getale naar Amsterdam Osdorp gaan trekken, vindt foodblogger Mooncake. Want daar vind je iets wat nieuw is voor Nederland: de Syrische patisserie. Verse baklava met echte pistache, koekjes met sesamzaad, en de geweldige uitvinding halawat el jibn - zoetigheid met, jawel, kaas.

Vanavond op televisie

Robert ten Brink pakt het vliegtuig naar Australië en Nieuw-Zeeland en herenigt vrienden, broers, zussen, ouders en geliefden in Love is in the air (RTL 4, 20.30 uur). In India onderzoekt Zembla (21.20 uur, NPO 2) onder welke omstandigheden het farmaceutisch bedrijf Aurobindo zijn personeel laat werken. Al onze tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Solliciteren per webcam: met een monoloog het algoritme overtuigen van uw kwaliteiten (+)
Eerlijke kansen voor wie een baan zoekt? Vergeet het maar. Vaak kiest de manager een soort kloon van zichzelf. Dat kan de computer eerlijker, vinden steeds meer bedrijven. En dus presenteert de kandidaat anno 2018 zich via de webcam.

Deze Nederlandse watergezant bracht Obama aan het polderdenken (+)
Watergezant Henk Ovink ontwikkelde een nieuwe aanpak van klimaat-adaptatie op basis van zijn ervaringen met de wederopbouw in New York na orkaan Sandy. De methode wordt nu ook ingezet in Aziatische steden.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De Twitter-motie: het nieuwe politieke wapen van Tweede Kamerleden (+)
In hun politieke strijd zetten Tweede Kamerleden opponenten steeds vaker in de hoek met een nieuw wapen: de motie op Twitter. Er is geen ontkomen aan: je bent voor of je bent tegen. En daarna volgt op sociale media de afrekening.

Nederlands succes in kraamkamer van Afrikaanse tech-industrie Silicon Savannah (+)
Het is een win-winsituatie: twee Nederlanders bieden jonge, gedreven Kenianen een baan en leerschool in de ict door hen te koppelen aan Europese bedrijven die extra (goedkope) handjes kunnen gebruiken.

De Nederlandse oprichters van ict-uitbestedingsbedrijf Caspar Coding, Sebastiaan Tan en Vincent Wijdeveld, in hun nieuwe kantoor in Nairobi. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

Waarom hebben sommige mensen zo veel wat hen plezier geeft, en anderen zo weinig? (+)
Filmmaker Digna Sinke werd onlangs benaderd door een verzamelaar uit Frankrijk. Hij wilde weten of haar filmproductiemaatschappij SNG Film wel eens ansichtkaarten liet maken als filmpromotie. Die zou hij dan heel graag willen hebben.

Sylvia Witteman drinkt koffie aan de Amstel en ziet een man opvallend kijken naar een serveerster (+)
Sylvia Witteman dronk koffie langs de Amstel, met naast haar drie vrouwen en een man. Er kwam een jonge serveerster met 'wespentaille, grote, bolle borsten en strak, rond kontwerk' aan lopen. De mond van de man zakte open. 'Nou zeg, Gerard! Moet dat?' - sprak een van de vrouwen verbijsterd uit.

Digna Sinke: 'Tegenwoordig doen we alsof de mens per definitie gelukkiger is als hij alles de deur uit doet, maar volgens mij is dat zeer de vraag.' Beeld Marie Wanders / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden