Volkskrant Avond: Tweede Kamer stemt in met afschaffen raadgevend referendum | Dit kan de overheid doen tegen roken

Goedenavond. Vandaag was het de dag van Suzanne Schulting, die deed wat nog geen Nederlander eerder lukte: goud winnen in het shorttrack. 'Stuiterbal' is haar bijnaam, een vrouw met 'de concentratiespanne van een sprinkhaan', aldus haar coach Jeroen Otters. Maar in haar gouden race bewaarde ze haar rust. Ook in uw avondnieuwsbrief: zo probeerde het OM Holleeder vandaag te grillen en kan de overheid niet meer maatregelen nemen tegen roken, nu het OM de tabaksindustrie niet vervolgt?

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de tabaksindustrie niet vervolgen voor het bewust toebrengen van verslaving en gezondheidsschade, vaak met de dood tot gevolg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Om probeert beeld van Holleeder als familieman onderuit te schoffelen met opgenomen scheldpartijen

Voor het eerst sinds de start van het proces tegen Willem Holleeder was het donderdag de beurt aan het Openbaar Ministerie om vragen te stellen aan de verdachte. Op gesprekopnames wisselen zijn zoetgevooisde stem en scheldkannonades elkaar af. 'Bent u een man van twee gezichten?' 'Nee, ik heb gewoon één gezicht.'

Coalutie gromt, maar de Tweede Kamer schaft het raadgevend referendum af

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het schrappen van de Wet raadgevend referendum. De coalitiepartijen en oppositiepartij SGP stemden voor de intrekkingswet van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij zal de komende weken haar wet moeten verdedigen in de Eerste Kamer. Naar verwachting stemt de senaat in april over het afschaffen van het referendum.

Een rechtbanktekening van het proces tegen Willem Holleeder. Beeld anp

Beeld Neanderthaler kantelt: het blijken kunstenaars te zijn geweest

Al lang voordat de moderne mens Europa bereikte, tekenden de Neanderthalers strepen, handomtrekken en tekens in hun grotten en bewerkten ze schelpen.

Eerste shorttrackgoud ooit voor shorttrackster Schulting: de geboorte van een ster

Suzanne Schulting heeft verrassend goud veroverd op de 1.000 meter shorttrack. De 20-jarige Friezin wist in het hol van de leeuw twee Koreaanse vrouwen van zich af te houden en verwees de Canadese Kim Boutin naar het zilver en Arianna Fontana uit Italië naar het brons.

Suzanne Schulting: olympisch kampioen op de 1.000 meter. Beeld anp

Video van de dag

Nu het einde van de oorlog in Syrië in zicht is, dreigt een breder conflict in het Midden-Oosten. Niemand die dat wil, maar er zijn zoveel verschillende belangen dat elke misstap tot escalatie kan leiden. Dit is het gevaarlijke eindspel rond Syrië.

Vanavond op tv

Waar komt het witte laagje dat je op de droge worsten in de supermarkt ziet toch vandaan? Typisch een vraag voor Keuringsdienst van waarde (NPO3, 20.25 uur). In Focus (NPO2, 21.25 uur) wordt vanavond het chronisch vermoeidheidssyndroom besproken, waar duizenden Nederlanders door worden geplaagd. Maar artsen kunnen weinig voor hen doen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

VS en bondgenoten willen wapenstilstand in Syrië, om einde te maken aan 'slachting' in Oost-Ghouta

De internationale roep om een gevechtspauze in Syrië wordt luider. Zweden en Koeweit willen dat donderdag in de Veiligheidsraad van de VN wordt gestemd over een wapenstilstand van dertig dagen. Dat moet vooral een einde maken aan de bombardementen in Oost-Ghouta. Ook moet het ruimte bieden voor hulpverlening aan miljoenen burgers en de evacuatie van gewonden.

Roken aanpakken? De bal ligt bij de overheid

Kan de overheid passief blijven nu het Openbaar Ministerie (OM) de tabaksindustrie niet vervolgt omdat dit bij de 'huidige wet- en regelgeving strafrechtelijk kansloos' is? (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Hema-topman over roetpieten, de verovering van het buitenland en de aanstaande verkoop

Het oer-Nederlandse Hema maakt eindelijk weer winst. Topman Tjees Jegen heeft een nieuwe koers uitzet: meer buitenland, meer online, scherpere keuzes, zelfs als dat de echte Hema-klant pijn doet. 'Het lukt even niet om iedereen blij te maken.' (+)

Opinie: Hulpverleners verdienen betere ondersteuning

Hulpverleners van organisaties als Oxfam komen makkelijk in de verleiding de onvermijdelijke stress met drank en seks te bestrijden. Ze moeten beter worden geselecteerd en begeleid, betoogt Maaike van Min die als hulpverlener voor onder andere Oxfam Novib en Artsen Zonder Grenzen in Afrika werkte.

Hij oogt vermoeid en zijn omgeving is verwarrend, maar Obama's officiële portret is nu al memorabel

Er zit vaak kraak noch smaak aan presidentiële portretten. Maar de onconventionele beeltenis van Obama die Kehinde Wiley schilderde is een analyse waard. (+)

Aaf Brandt Corstius volgde de ballerina-les 'barre'

Deze les werd gegeven door een zorgeloos, knap Amerikaans meisje dat het woord 'guys' gebruikte: 'Het prototype meisje op wie ik jarenlang - pakweg vanaf mijn 18de - jaloers was geweest.' (+)

Barack Obama door Kehinde Wiley, 2018. Beeld National Portrait Gallery
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden