Volkskrant Avond: Trump is een zegen voor de kunstwereld | Zo mild is Nederlandse rechter niet

Goedenavond. Het is een hardnekkig misverstand: de Nederlandse rechter straft veel te mild. Dat blijkt niet te kloppen, zo 'soft' is de rechter helemaal niet. Verder in uw avondnieuwsbrief: Nicolette van Berkel werd weggepest door haar collega's, hier doet ze haar verhaal.

Nicolette van Berkel, verkeersleider op vuurtoren de Brandaris.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Rijkswaterstaat deelde vertrouwelijke informatie van 'weggepeste' vuurtorenwachter met haar collega's
Rijkswaterstaat heeft een rapport met vertrouwelijke medische informatie over een medewerker verspreid onder de collega's die zij beschuldigde van pestgedrag, blijkt uit stukken die de Volkskrant heeft ingezien. Achteraf heeft Rijkswaterstaat deze collega's gesommeerd het rapport terug te geven en digitale versies te wissen.

Groene zeeschildpad in gevaar: door opwarming van het zand worden bijna geen mannetjes meer geboren
Onder de groene zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef is een scheve man-vrouwverhouding ontstaan door stijgende temperaturen. De kans op uitsterven van de soort neemt daardoor toe.

Zo mild is Nederlandse rechter niet: verwijt dat vaak alleen taakstraf wordt opgelegd is onterecht
Zo 'soft' zijn de Nederlandse rechters helemaal niet, blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau Pro Facto. Sinds een wetswijziging in 2012 wordt minder vaak alleen een taakstraf opgelegd.

Gemeente krijgt gelijk in zaak nieuwe toeristenwinkel, Amsterdam Cheese Company moet sluiten
De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een filiaal van de Amsterdam Cheese Company aan het Damrak. Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum van de stad te stoppen.

Toeristen in de Amsterdam Cheese Company op het Damrak.Beeld Ton Koene / de Volkskrant

Video van de dag

Vanochtend in de Volkskrant, straks in RTL Late Night: in het nummer In the Air Tonight van Phil Collins zit een drumsolo - zeg maar gerust de drumsolo der drumsolo's - die álles veranderde. Als luisteraar hoor je een kabbelend nummer, totdat je na ruim drie minuten ineens op je hoofd wordt geramd met die donderende, galmende 'PO-DUM PO-DUM PO-DOM PODOM DUM DUM'. Wie deze video ziet, begrijpt het enorme succes.

Vanavond op televisie

De beste drumsolo's, onze verslaggever Julien Althuisius bespreekt ze naar aanleiding van dit artikel bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur). Bij Jinek schuift Klaas Dijkhoff (VVD) aan, om zich te mengen in de moderne beeldenstorm-discussie (NPO 1, 23.00 uur). Hier leest u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Franse leraren wanen zich in onderwijsparadijs door kleine klassen in de banlieues, maar werkt het? (+)
Het is de belangrijkste onderwijsmaatregel van president Macron: het verkleinen van de eerste klassen op scholen in achterstandswijken. De meester waant zich in een onderwijsparadijs, maar hebben de leerlingen er echt baat bij?

Vuurtorenwachter Nicolette werd weggepest uit haar geliefde Brandaris
(+)
Twee jaar zit Nicolette van Berkel nu al thuis. De pesters hebben hun zin gekregen, zo ziet Van Berkel het, en de leidinggevenden van Rijkswaterstaat grepen niet in.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Gesjoemel in de landbouw: adviseren boeren elkaar over fraudemethoden? (+)
Het rijtje 'fraudevormen in het boerenbedrijf' werd dinsdag uitgebreid met een nieuwe soort. Na het gesjoemel met mesthoeveelheden (mestfraude) en het inpikken van gemeentelijke bermnatuur om de eigen akker of weide te vergroten (bermfraude) is er nu weer de kalverfraude die het blazoen van de Nederlandse boerenstand besmeurt.

Opinie: Waarom zou je fulltime werken als het niet nodig is?
Het verbaast Marloes van Raamsdonk hoe vrouwen telkens worden weggezet als willoos en afhankelijk, zoals weer blijkt uit de reacties op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Onmiskenbaar, massaal en luidruchtig - zo reageerde de Amerikaanse kunstwereld op president Trump (+)
De verkiezing van Trump is een zegen. Echt. Zie de recordhoogte van de latenightkijkcijfers. Hoor de nieuwe golf protestsongs. Ook literatuur en film hebben ineens heel wat te melden.

Bill Cosby staat weer op het podium, maar voor Aaf is het beeld van haar jeugdheld voor eeuwig verpest (+)
Aaf Brandt Corstius heeft 'de afgelopen tijd vaak de discussie gehad of je de metooënde kunstenaar los van zijn werk moet zien, en ik ben er inmiddels achter dat het me met de een gewoon makkelijker lukt dan met de ander. Om Louis C.K. moet ik nog steeds lachen (dit heb ik getest). De aanblik van Bill Cosby valt me zwaarder.' Hij stond laatst weer op het podium, maar voor Aaf is haar beeld van Cosby voor eeuwig verpest, schrijft ze in haar column.

Het controversiële kunstwerk van Donald Trump, waarbij Illma Gore de toenmalig presidentskandidaat helemaal naakt schilderde.Beeld Camera Press / Illma Gore Maddox Gallery
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden