Volkskrant Avond: Snack duurzaam, eet een frikandel | Schoppen de leeuwinnen het tot de EK-finale?

Goedenavond. Het is een ijverig legertje dat rondscharrelt op Duitse stations, in parken en bij grote evenementen. Zo vullen ze hun karige pensioen en uitkering aan. Wat zegt dit over Duitsland? Verder in uw avondnieuwsbrief: de leeuwinnen mogen aan de bak tegen Engeland en niksen, hoe zalig is dat? Museum Kranenburgh wijdt een hele tentoonstelling aan lummelende, luierende nietsnutten.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

NVWA: Verboden middel fipronil aangetroffen bij 138 pluimveebedrijven, blijven voorlopig dicht
Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijven 138 van de ongeveer 180 pluimveebedrijven die zijn onderzocht op aanwezigheid van het bestrijdingsmiddel fipronil voorlopig dicht. Bij deze bedrijven is het verboden middel in de eieren aangetroffen. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel liggen vanaf morgen alleen nog maar schone eieren in de supermarktschappen.

Armoede op latere leeftijd grote angst onder Duitse bevolking
Wat zijn de grootste angsten van de Duitsers? Tv-zender ZDF liet het onderzoeken en publiceerde deze week de opvallende resultaten. Klimaatverandering staat op één, gevolgd door de angst voor nieuwe oorlogen, terroristische aanslagen, criminaliteit. Daarna op vijf: 'ouderenarmoede', 65 procent van de Duitsers is bang op z'n oude dag op een houtje te moeten bijten. En dat is niet zonder reden.

Smekende Trump vangt bot bij leiders Mexico en Australië
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de leiders van Mexico en Australië gesmeekt om hem te helpen bij het inlossen van een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften: het weren van immigranten. In beide gevallen kreeg hij nul op het rekest.

Zelfs op de manier waarop we frikandellen maken mogen we in Nederland snackland trots zijn
We mogen in Nederland trots zijn op onze vleesverwerking, stelt hoogleraar veterinaire volksgezondheid Peter Koolmees. Miljoenen kilo's vlees schrapen we wekelijks van de botten, dit restvlees eindigt in frikandellen, slavinken of wordt geëxporteerd. 'Je kunt stellen dat je duurzaam bezig bent als je een snack eet.'

Donald Trump in gesprek met de Mexicaanse President Enrique Pena Nieto tijdens de G20-top in Hamburg op 7 juli. Beeld afp
Donald Trump in gesprek met de Mexicaanse President Enrique Pena Nieto tijdens de G20-top in Hamburg op 7 juli.Beeld afp

Video van de dag

De hele kustlijn brandt af, maar de Franse dames blijven dobberen. Mooi fotootje al met al, vindt Hans Aarsman. Dat heeft volgens hem te maken met het getal drie.

Vanavond op tv

Trek uw oranje outfit maar uit de kast, want om 20.45 uur (NPO1) vindt in Enschede de aftrap plaats van Nederland-Engeland. Schoppen de leeuwinnen het tot de EK-finale? Heeft u meer zin een film, kijk dan Casablanca (Canvas, 22.20 uur) en oordeel zelf: is dit echt een van de spannendste, meest romantische, mooist gekostumeerde, fijnst geacteerde en best gebekte films uit het klassieke Hollywood? Meer tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

Morgen in de krant

Hoe Duitse ouderen in vuilnisbakken graaien om in hun oude dag te voorzien
In Duitsland leeft 16 procent van de ouderen op dit moment onder de armoedegrens. Veel van hen gaan elke dag op pad om in de stad (plastic) flessen te verzamelen. Daarmee verdienen ze gemiddeld zo'n 100 tot 150 euro per maand. De statiegeldverzamelaars staan in Duitsland symbool voor de groeiende groep 'nieuwe armen'. (+)

Raakt Nederland dan eindelijk in de ban van vrouwenvoetbal?
Het EK vrouwenvoetbal is begonnen. Kan de huidige nummer 12 van de wereld zich meten met de wereldwijde top? Lees in deze special alles over het toernooi.

Diversiteitsbeleid bij de Belgische politie: 'Kom erbij, Firat en Özdemir'
De Belgische politie, nu bepaald geen afspiegeling van de maatschappij, werft actief agenten met een migrantenachtergrond. De eerste resultaten zijn spectaculair, maar is het genoeg? Tal van korpsen liggen onder vuur wegens racisme. (+)

Manfred zoekt in de buurt van de Alexanderplatz naar statiegeldflessen. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Manfred zoekt in de buurt van de Alexanderplatz naar statiegeldflessen.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

'Toen ik uit de kast kwam, streed mijn vader in zijn kerk voor het homohuwelijk'
Acteur Rick Paul van Mulligen (35) werd bekend door zijn rol van Harm-Jan in de televisieserie A'dam-E.V.A. Nu staat hij op de Parade met Paradijsvogel, een solo over - onder meer - homoseksualiteit. (+)

Museum Kranenburgh wijdt een tentoonstelling aan nietsdoen. Hoe moet dat ook alweer?
Niksen, hoe zalig is dat? Museum Kranenburgh wijdt er een tentoonstelling aan. (+)

Column Jarl van der Ploeg: ik wenste het kereltje een winkelstraat toe, hand in hand met z'n papa
Het was een lief ventje, dat zag je meteen. Ik wilde hem eigenlijk knuffelen toen hij naar mij lachte, maar uit angst iets ongepasts te doen, stak ik formeel mijn hand naar voren, alsof hij geen peuter was maar een kantoormanager. Toen zijn hand de mijne raakte, voelde ik dat hij zweethandjes had. (+)

'Ik verplaats me al mijn hele leven in heteroseksuele relaties in de bioscoop en dat gaat prima. Probeer het eens, zou ik zeggen.' Beeld Ivo van der Bent
'Ik verplaats me al mijn hele leven in heteroseksuele relaties in de bioscoop en dat gaat prima. Probeer het eens, zou ik zeggen.'Beeld Ivo van der Bent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden