Volkskrant Avond: Niet elke Riffijn komt in opstand | Duitsland is Erdogans aanhoudende provocaties zat

Goedenavond. In Al Hoceima vindt nu de 'historische demonstratie' plaats die verboden is door de Marokkaanse regering. Bewoners eisen betere voorzieningen en minder corruptie. Maar niet iedereen wil een opstand - de economie van het Rifgebied is immers al aan diggelen. Verder in uw avondnieuwsbrief: Duitsland kiest voor een harde lijn in de Turkije-politiek en bedrijven met personeelstekort proberen mensen te lokken met parkeerplaatsen en, jawel, glijbanen.

Betogers in Al Hoceima roepen leuzen en zingen als ze tegenover de veiligheidsdiensten staan, tijdens een demonstratie op 10 juni 2017. Het is sinds oktober onrustig in het Rif-gebied. Beeld afp
Betogers in Al Hoceima roepen leuzen en zingen als ze tegenover de veiligheidsdiensten staan, tijdens een demonstratie op 10 juni 2017. Het is sinds oktober onrustig in het Rif-gebied.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Politie neemt populaire drugsmarktplaats op dark web over na infiltratie
Na de sluiting van ondergrondse marktplaats AlphaBay is een andere grote marktplaats op het donkere deel van het internet offline gehaald: Hansa Market. De slag is nu nog veel groter omdat de politie wekenlang heeft weten te infiltreren.

Duitsland kiest voor harde lijn in Turkije-politiek
De Duitse regering scherpt het reisadvies voor Turkije aan en raadt Duitse bedrijven af in het land te investeren. Het zijn de eerste stappen in een 'herijking' van de betrekkingen met Ankara, zo kondigde minister Gabriel van Buitenlandse Zaken donderdag in een persconferentie aan. Duitsland is de aanhoudende provocaties van Erdogan zat, was de boodschap van de minister.

Nauwelijks vooruitgang geboekt met Brexit-onderhandelingen in eerste week
Waar de Britse Brexit-onderhandelaar David Davis nog de moeite doet de schijn van goede voortgang op te houden - 'er is veel om positief over te zijn' - valt op het gezicht van zijn Europese tegenhanger Michel Barnier vooral frustratie af te lezen. 'Geduld is een schone zaak', verzucht Barnier donderdagmiddag. 'Ook in onderhandelingen.'

Venezolanen staken 24 uur lang tegen regime Maduro
Als tegenreactie op het regime van de Venezolaanse president Maduro is donderdag een landelijke staking begonnen. Met de 24 uur durende staking voert de oppositie de druk op, in de hoop dat Maduro afziet van het uitschrijven van een nieuwe grondwet.

Demonstranten strooien ongebruikte metrokaartjes uit over de weg en blokkeren de toegang in Caracas. Beeld afp
Demonstranten strooien ongebruikte metrokaartjes uit over de weg en blokkeren de toegang in Caracas.Beeld afp

Video van de dag

In Europa rukt wit op als autokleur, dat kan heel goed met de stijgende temperaturen te maken hebben. Toch is zwart is nog steeds populair. Maar tussen deze auto's in Shenyang moet Hans Aarsman zwart met een vergrootglas zoeken.

Vanavond op tv

Tijd voor de tweede wedstrijd van Oranje: om 20.45 uur is de aftrap tegen Denemarken in het Sparta Stadion in Rotterdam (NPO1). Op NPO3 (20.30 uur) is een van de beste, zo niet de allerbeste Telefilm in de geschiedenis van de Telefilm te zien: Aanmodderfakker, bekroond met drie Gouden Kalveren. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

Morgen in de krant

'Historische demonstratie' in Al Hoceima, maar ondertussen ligt de handel stil
Donderdag vindt in Al Hoceima de 'historische demonstratie' plaats waarvoor Marokkanen uit de Europese diaspora zijn opgeroepen deel te nemen. Maar niet iedereen doet mee. De economie van de Rif is immers al aan diggelen - deze opstand helpt niet mee. (+)

Krappe arbeidsmarkt dwingt werkgevers tot creatief lokaas
Nu het aantal werklozen voor het eerst in zes jaar onder de magische grens van 5 procent duikt, neemt de krapte op de arbeidsmarkt duidelijk toe. In het onderwijs, de zorg, ict, horeca, techniek, detailhandel, bouw en industrie hebben bedrijven moeite met het vervullen van vacatures, maar blijkt een hoger salaris bieden niet altijd voldoende om de concurrentieslag te winnen. En dus proberen sommige bedrijven loslopend talent op creatievere manieren te paaien, met parkeerplaatsen of zelfs glijbanen. (+)

Maarten van der Weijden waagt zich aan dubbele Kanaaloversteek
Voor marathonzwemmer Maarten van der Weijden, de olympisch kampioen van 2008, is geen zee te hoog. In zijn nieuwste hoofdstuk uit het dikke boek 'De Avonturen van Maarten' gaat hij zich begin augustus, vanaf de Engelse kust, aan de dubbele Kanaaloversteek wagen. (+)

Maarten van der Weijden gaat Het Kanaal over zwemmen, en ook weer terug. Beeld anp
Maarten van der Weijden gaat Het Kanaal over zwemmen, en ook weer terug.Beeld anp

Elma Drayer: woningen zijn bedoeld om in te wonen, niet om aan toeristen te verhuren
Brengt een nieuwigheid zoveel narigheid met zich mee als Airbnb, dan hebben de boven ons gestelden de dure plicht om in te grijpen - ook al levert toerisme nog zoveel geld op. (+)

Theo de Feyter, tekenaar van Syrië in puin
Archeoloog en tekenaar Theo de Feyter keerde voor het eerst sinds de oorlog terug naar Syrië, om met zijn tekeningen verslag te doen van de steden in puin. (+)

Aaf Brandt Corstius: nooit meer gedwongen naar de zee staren dankzij levenswerk Neelie Kroes
Aaf heeft helemaal geen zin in gratis internet op vakantie (+)

De gouache die Theo de Feyter (69) in het voorjaar van 2011 op het dakterras van een Syrische vriend maakte. Beeld
De gouache die Theo de Feyter (69) in het voorjaar van 2011 op het dakterras van een Syrische vriend maakte.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden